I slutet av mars installerades och drifttogs LEAD-alumnen Againitys ORC-maskin för småskalig elproduktion vid närvärmeverket i Bräkne-Hoby i Ronnebys kommun. Installationen är den första i sitt slag i Sverige och har en maximal elproduktionskapacitet på 50 kW. Under onsdagen är det dags för den officiella invigningen av systemet.

”Det här har varit ett riktigt roligt projekt då vi kunnat visa på att småskalig elproduktion på närvärmeanläggningar fungerar väldigt bra efter nu två månaders drift.”, säger David Frykerås vd på Againity.

Tekniken bakom systemet bygger på den så kallade organiska rankinecykeln, vilken gör det möjligt för elproduktion vid lägre temperaturer och tryck jämfört med ett traditionella kraftvärmeverk. Det gör Againitys ORC-system speciellt välanpassat för mindre anläggningar som idag endast producerar värme.

Maskinen i Ronneby är Againitys fjärde ORC-system, men den första som levereras till ett värmeverk. På onsdag 31 maj sker den officiella invigningen av ORC-systemet och då kommer inbjudna gäster få sig en närmare demonstration av anläggningen och möjlighet att se hur den unika tekniken fungerar i verkligheten.