LEAD-bolagen NComVA och ChargeStorm är nominerad till Årets Rookieföretag, ett pris som delas ut av Danske Bank till årets mest lovande företag som ett led i att lyfta innovation och entreprenörskap i regionen. Prissumman är på 100 000 kronor och kommer att delas ut under Innovationsgalan den 10 november 2011 som avslutar v.45.

Vecka45 logo news

NComVA (Norrköping Communicative Visual Analytics) utvecklar avancerad dynamisk webbaserad visualisering för att analysera, kommunicera och presentera stora mängder statistikdata. NComVA är ett spin-off företag från Linköpings universitets visualiseringsforskning.

Juryns motivering: NComVA är ett gott exempel på interaktionen mellan innovativt tänkande och ett modernt marknadskoncept. I bolaget förenas regionens spetsforskning inom visualisering med strategisk affärsmässighet. NComVA är ungt som företag, men har redan hunnit etablera sig på en internationell marknad.

ChargeStorm är ett innovativt cleantechföretag som utvecklar produkter och helhetslösningar kring laddning av el-fordon. Produktproduktportföljen möjliggör för laddoperatörer att ta betalt för och övervaka laddning av elfordon.

Juryns motivering: ChargeStorm har genom innovativt tänkande och djup kompetens bidragit till att utveckla och effektivisera användandet av elbilar. Bolaget är ett bra exempel på hur kreativ miljö och samarbete inom regionen kan leda till en ytterligare förstärkning av regionens position inom ett specifikt teknikområde.

Det tredje nominerade bolaget är Qlean Scandinavia AB som säljer tjänster och produkter till kraftbolag, fastighetsbolag, fastighetsförvaltare samt industrier avseende miljövänliga rengöringslösningar baserade på ultrarent vatten, den så kallade Qlean-metoden.

Förra årets vinnare var filmproduktionsbolaget Crazy Pictures.