Nu ska ett handplockat urval av Sveriges bästa cleantechbolag möta världen. Årets upplaga av Swedish Cleantech Tour går till London, Zürich och Boston, där åtta av landets mest innovativa företag inom miljötekniksektorn ska möta internationella investerare och industriaktörer. Målet är att på sikt bidra till att lösa globala utmaningar för miljön.

SCT-2014-news

Sverige har positionerat sig som världsledande när det gäller miljöinnovationer och tillväxt av företag som vill lösa de stora utmaningarna inom energi- och miljösektorn. Via satsningen Swedish Cleantech Tour åker nu åtta utvalda svenska miljöteknikbolag ut i världen för presentera sina lösningar på globala miljöproblem. Det är affärsinkubatorerna STING (Stockholm Innovation & Growth) och LEAD (LiU Entrepreneurship and Development) som efter ett framgångsrikt premiärår 2013 nu arrangerar turnén för andra gången.

– Vi fick otroligt bra respons från investerare och övriga besökare under förra årets tour. Flera av de bolag som deltog har flyttat fram sina positioner och hittat nya partners eller investerarkontakter. Med fokus på Europa och USA 2014 är vi övertygade om att årets turné ska generera ännu fler värdefulla samarbeten som gynnar framtida affärer och därmed miljön på ett internationellt plan, säger Magnus Rehn, affärscoach på STING och en av initiativtagarna till Swedish Cleantech Tour.

De utvalda bolagen är i en fas där de expanderar sin internationella verksamhet och söker investerare eller vill etablera affärsrelationer. Genom seminarier, möten och en förmiddag av bolagspitchar mot en speciellt inbjudna deltagare, kommer företagen att träffa internationella investerare och få möjlighet att skapa värdefulla industrikontakter för en kommande internationalisering.

Den första resan går till London den 3-4 juni. Den 17-18 september går turnén vidare till Zürich för att sedan avslutas i Boston sista veckan i oktober. Intresserade bolag kan fortfarande ansöka till urvalsprocessen inför höstens resor, med sista ansökningsdag 20 juni.

Ett av de handplockade bolagen är Watty, som utvecklar produkter för att skapa energibesparingar i hushåll och fastigheter. Med en liten enhet som installeras i en byggnad eller i hemmet kan vem som helst enkelt se hur energin används och få automatiska rekommendationer om vilka de bästa och mest kostnadseffektiva besparingsmöjligheterna är.

– Som svenskt bolag med liten hemmamarknad måste vi från dag ett planera vår internationalisering. Sweden Cleantech Tour erbjuder en unik möjlighet för oss att träffa kunder och investerare från tre intressanta marknader, och vi räknar med att touren ska ge oss en rejäl språngbräda ut i världen, säger Hjalmar Nilsonne, VD på Watty.

Medverkande bolag:
Arsizio – licensierar dynamisk och kostnadseffektiv 3D-extrusion, en globalt patenterad produktionsmetod.

CorPower Ocean – utvecklar en ny typ av högeffektivt vågkraftverk för lägre energikostnad.

DP Patterning – tillverkar miljövänliga specialtryckpressar för flexibla mönsterkort och antenner.

Ecofective – erbjuder en IT-baserad lösning som energioptimerar existerande värmesystem i fastigheter.

Exeger – utvecklar nästa generations solceller med högre verkningsgrad.

Heliospectra– utvecklar och säljer effektiva ljussystem för kontrollerad och kvalitativ odling. 
Minesto – erbjuder en teknik för att producera el ur tidvatten och havsströmmar.
Watty– utvecklar produkter för att skapa energibesparingar i hushåll och fastigheter.

Kontakt
Magnus Rehn, affärscoach, STING, magnus.rehn@stockholminnovation.com,
070-512 05 48
Sara Mattsson, projektledare, STING, sara.mattsson@stockholminnovation.com,
070-878 77 58

Mer information
www.swedishcleantechtour.com