I somras deltog Carl och Victoria, studenter vid Linkopings universitet, i LEADs entreprenörskapsprogram SommarMatchen. Deras resa genom programmet ledde dem inte bara till en ökad förståelse för affärsutveckling och innovation, utan också till konkreta jobbmöjligheter inom det bolag de jobbade med under sommaren.

Vid Linköpings universitet finns det gott om nyfikna och entreprenöriella studenter som söker nya utmaningar och möjligheter. SommarMatchen, ett spännande sommarjobb under fem intensiva veckor, erbjuder dessa studenter möjligheten att arbeta hands-on med att utveckla och accelerera idéer som uppstår genom universitetets forskning eller bolag drivna av LiU-studenter. Carl Jungerth och Victoria Kullgren deltog i förra årets program och deras arbete under sommaren öppnade upp för en anställning hos Synclair Vision, det bolag de jobbade med under programmet.

Victoria studerar sitt sista år på civilekonomprogrammet och Carl studerar fjärde året på Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi. När de fick höra om SommarMatchen var det ett självklart val att ansöka. ”Jag tyckte att det verkade som ett kreativt och kul uppdrag. Det kändes på riktigt. Verkligt,” säger Victoria om varför hon ansökte till programmet.

Under SommarMatchen 2023 deltar 21 studenter som arbetar i team. Varje team tilldelas en forskningsidé eller ett bolag drivet av studenter, och får i uppdrag att ta reda på om det finns ett behov av den på marknaden, vem som har behovet, varför behovet finns och om det finns plats på marknaden att komma in med lösningen. Carl och Victoria blev tilldelade bolaget Synclair Vision som drivs av studenter vid Linköpings universitet. Vad som började som ett kandidatarbete har utvecklats till Synclair Vision, bolaget som ska förändra världen genom utvecklingen av nästa generations kompakta kamerasystem för drönare.

I maj 2023 fick Victoria och Carl träffa sin tilldelade affärscoach och Carl Wikström, VD och grundare av Synclair Vision. ”Carl kom in i rummet iklädd jägarjacka som var lite blöt och det verkade som att han satt på några hemligheter,” säger Carl och skrattar. ”Hjärnan gick på högvarv.” I det stadiet hade inte Synclair Vision gjort sin patentansökan än, så informationen som Carl och Victoria fick ta del av var väldigt övergripande.

I juni tog Carl och Victoria sig an marknadsverifieringen för att se vilken marknad som kan vara intresserad av Synclair Visions kamera, ett arbete som innebar att kartlägga hela värdekedjan. I mitten av programmet fick de dessutom vara med om patentansökan.

Victoria berättar om sin sommar:

”SommarMatchen bestod av så många olika delar: att genomföra marknadsverifieringen, att bli guidad genom affärsutvecklingsprocessen och att få vara en del av LEADs gemenskap.”

Gemenskapen med andra studenter ger en unik och givande möjlighet att dela erfarenheter och insikter, och man knyter kontakter med studenter från olika program. Att dela sommaren i Linköping blir inte bara en arbetssituation utan också en möjlighet att skapa varaktiga relationer och bygga ett nätverk som sträcker sig bortom programmet.

Utöver gemenskap med studenterna får deltagarna även vara en del av LEADs community. Här möts de av en bred samling intressanta och engagerade individer som alla genomgår den spännande resan med att starta och utveckla sina egna startups. Det är som en förlängning av Sommarmatchens intensiva gemenskap, med skillnaden att det här finns möjlighet att dela och hämta insikter från människor som befinner sig på olika stadier av sina egna entreprenöriella äventyr.

Över 50 intervjuer och två patentansökningar senare, har Victoria och Carl nu fasta positioner på Synclair Vision och arbetar med bolagets affärsutveckling. SommarMatchen öppnade upp intresset för innovation och startup-världen, ett spår som de vill fortsätta utforska. ”Framtiden ser ljus ut för oss. Vi kommer fortsätta resan med Synclair och utforska möjligheterna framåt,” avslutar Victoria.

Ansökan till SommarMatchen 2024 är öppen fram till 15 februari 2024