Neo Technologies och grafdatabasen Neo4j spelade en avgörande roll när ett internationellt konsortium av grävande journalister skulle sammanställa informationen, som ledde till det hittills största avslöjandet inom finansvärlden – Panama-affären Med hjälp av grafdatabasen kunde journalisterna analysera enorma datamängder om transaktioner i skatteparadiset – och bland de ertappade märks åtskilliga medlemmar av den internationella eliten.

Affären inleddes med att den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung kom över 2,6 terabyte data – vilket enligt uppgift ska motsvara 11,5 miljoner dokument – om interna aktiviteter på den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca som är ett världens största offshore-företag. Man delade snabbt med sig av informationen till ICIJ – ett globalt nätverk av oberoende journalister och över 100 mediepartner.

Emil Neo Technology– Grafdatabaser är det enda alternativet när man försöker förstå enorma mängder av sammankopplade data som omfattar flera terabyte – något som blir allt vanligare. Därför är det också ett viktigt verktyg för internationella organ, regeringar, finansiella företag och säkerhetsföretag som arbetar i sanningens tjänst, säger Neo Technologys grundare och VD Emil Eifrem.

Det är Neo Technologys grafdatabasteknik och Linkurious visualiseringsteknik som tillsammans visar, organiserar och kopplar samman uppgifter och de.ligger inte bara bakom detta scoopet, utan även andra avslöjanden.

– Det handlar om att förstå saker som inte är uppenbara. Det gör man genom att dra kopplingar. I det här fallet kan det vara så att en statschef inte är direkt kopplad till ett skumraskbolag, men via närstående personer kan de vara det om man går två, fem eller tio steg bort”, säger Emil Eifrem till Di Digital. Läs hela artikeln här >>