Invisense vinnare av SKAPA-priset 2017 i ÖstergötlandUnder fredagen utsågs LEAD-bolaget Invisense som vinnarna av SKAPA-priset i Östergötland, vid en ceremoni på Linköpings slott. SKAPA-pristen är en av Sveriges största innovationspris Vinnarna av regionsfinalen går vidare till den nationella finalen som avgörs vid SKAPA innovationsgala den 9 november på Stockholmsmässan.

Björn Garplind och Anders Friberg som tilldelades SKAPA-priset arbetar med tryckta fuktsensorer, som är extremt tunna och därför enkelt kan monteras i byggkonstruktioner. Genom en trådlös mätare aktiveras sedan sensorn och kan mäta och analysera fukten i konstruktionen, både just nu, men även över tid. Tidigare har man varit tvungen att bryta upp golv eller väggar för att kunna få samma information eller att det har passerat flera år innan man kan se skadan på det yttre ytskicktet. Lösningen gör Invisense ledande med sin unika teknologi.

Sensorn har en yta som är 6×8 cm och tjockleken är bara 0,06 mm. Den avger ingen strålning eller andra negativa effekter och kan monteras bakom tätskikt, flytspackel eller lim. Sensorn kan också känna av när det är så fuktigt att det bildas daggdroppar. Just den funktionen är värdefull till exempel när man limmar plastmattor på betonggolv. Sensorerna monteras på betongen och om limmet inte torkar som det ska kan man i tid sätta in åtgärder för att slippa ”sjuka” hus och kostsamma renoveringar, berättar Björn Garplind vd på Invisense.

Så löd Juryns motivering till vinsten

Produkten tillverkas på ett mycket kostnadseffektivt sätt genom tryckt elektronik som utvecklats i samarbete med Linköpings universitet och Acreo. Företaget bildades 2015, produkten släpptes 2016 och har redan nått en internationell marknad. Konceptet som är extremt skalbart, tillverkas i Sverige och enkelt att exportera. InviSense är frukten av det östgötska innovationssystemet från grundforskning hela vägen till spetsig affärsrådgivning och finansieringslösningar, via LiU, Printed Electronics Arena, LEAD och Almi.

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och har sedan 1986 delat ut SKAPA-priset. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, VINNOVA och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.