Teknikjätten Microsoft meddelade under tisdagskvällen att de hade köpt en svensk startup, LEAD-alumnen Donya Labs, för en hemlig summa. Donya Labs har utvecklat programvaran Simplygon en mjukvara för automatisk optimering av 3D-modeller. Microsoft planerar att införliva Simplygon teknik i sitt sortiment av produkter inriktade mot professionella användare som skapar och redigera 3D-animerad media som till exempel spel, Virtual reality och Augmented reality.

”Förvärvet är en viktig pusselbit i Microsofts vision och strategi för att tillgängliggöra 3D för alla”, skriver Microsoft i ett pressmeddelande.

 

SimplygonDonya Labs började sin bana på LEAD med att utveckla ett optimeringsverktyg för visualisering i 3D för spelindustrin. Under bolagets första år blev Simplygon näst intill nödvändigt för att kunna utveckla avancerade spel i 3D, på flera olika plattformar. Simplygon teknik används idag av spelstudior som Blizzard, Nintendo och Bethseda för att mer effektivt skapa spel med tung 3D-grafik och samtidigt minska utvecklingstiden markant.

Spelindustin har varit den bransch som var allra först att använt sig av avancerad visualisering i 3D. Sedan en tid tillbaka har Simplygon börjat användas inom andra områden såsom CAD, arkitektur och även inom digital annonsering. Men det största området är inom Virtual reality och Augmented reality, där utvecklingen har accelerarat snabbt. Det är ytterligare ett område som kan dra stor nytta av Simplygon för att realisera högkvalitativa lösningar på ett kostnads- och resurseffektivt sätt.

– Simplygons teknologi kommer att stärka vår position inom 3D och göra det lättare att ta tillvara, skapa och dela 3D-produkter, säger Kudo Tsunoda, Corporate Vice President på Microsoft.

 

Donya Labs världsledande verktyg och bolagets framgångar på marknaden har gjort att allt mer intresse riktats mot att äga bolaget från stora aktörer runt om i världen. Microsoft har varit kund till Donya Labs i flera år och har nu ansett att bolagets strategiska värde för deras verksamhet är så stort att man förvärvat bolaget. LEADs bedömning är att Simplygon stärker Microsofts konkurrenskraft inom flera delar som kan förväntas bli allt mer väsentliga för företaget, vilket gör att man kan förvänta sig en fortsatt stark utveckling, av det som LEAD för några år sedan är stolta att ha hjälpt till att skapa.

Ännu en gång visar det sig att bolag från LEAD når stor internationell framgång. Simplygon blir hädanefter en del av Microsoft, men med fortsatt verksamhet i Linköping.

Läs Microsofts blogginlägg om förvärvet >>