chargestorm

Norrköpingsföretaget Chargestorm knep första platsen på 33-listan genom att vinna första delfinalen i Linköping på tisdagskvällen. Chargestorm säljer laddstolpar och styrprogram för elbilsladdning som gör det möjligt att ladda fler bilar utan att överbelasta elnätet.

Det tack vare en patenterad metod för lastbalansering. Företaget startade 2009, har tio anställda och en omsättning på 11 miljoner förra året.

På tisdagskvällen stod de som segrare när tre företag tävlade om årets första plats på 33-listan, Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över Sveriges mest lovande unga innovationsföretag.

– Nu kommer elbilarna på allvar. Vi har installerat 2000 laddare i Sverige, Norge, Finland och Polen, säger Patrik Lindergren, vd och en av företagets grundare.

I delfinalen i Linköping tävlade de mot Linköpingsföretaget Aqwary som utvecklat ett kommunikationssystem för dykare som bygger på ultraljud och Edeva som utvecklat ett farthinder som bara aktiveras för bilar som kör för fort.

Under tävlingen gällde det att imponera på juryn genom att sälja in sitt bolag på en minut. Utöver den så kallade säljpitchen så intervjuas företagen av juryn.

Både Aqwary och Edeva har fortfarande chansen att ta en plats på 33-listan som presenteras tisdagen den 14 april på Münchenbryggeriet i Stockholm med start kl 17.

33-listan är Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över unga, lovande teknikföretag.

I år görs listan för åttonde gången. Till årets lista har det strömmar in 280 förslag fram till att nomineringstiden gick ut.

Kriterierna för att få vara med på listan är att företaget är:

  • Max sju år det vill säga startat senast 2008.
  • Baserat på en innovation med potential att förändra spelreglerna i sin bransch och med stor internationell potential.
  • Sverigebaserat.
  • Ej noterat på någon börslista.
  • Ett företag får vara med på listan max tre gånger.

Företagen som kommer med listan väljs ut av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden.

Undantagen är de företag som vinner de regionala finalerna i Lund, Göteborg, Umeå och Linköping. På varje ort tävlar tre företag om en plats på 33-listan. Vinnaren utses av en jury.

I Linköping bestod juryn av: Mats Lindoff, teknikchef Zenterio, Göran Felldin, samverkansdirektör Linköpings Universitet samt Marie Alpman, Ny Teknik.

Se filmklipp från 33-listan