Cellfion är LEAD-bolaget som banar väg mot en hållbar energiomställning. Med sin avancerade teknik är bolaget pionjär i att utveckla biobaserade membran som kan användas till energilagringstekniker och vätgastekniker, såsom bränsleceller och Redox Flowbatterier. 

Det hela startade med LEADs traineeprogram Entrepreneurs in Residence för drygt två år sedan. Med en lovande fotbollskarriär och studier i företagsledning i ryggsäcken sökte sig Liam Hardey till programmet. Där fick han utbildning inom entreprenörskap och personlig utveckling och lärde känna ett forskningscase som hade potential att bana väg mot en hållbar energiomställning. Men tekniken var svår att förstå och caset var nära på att läggas på is. Plötsligt hände något. De hittade ett användningsområde som verkade ha potential. Liam samlade aktieägare och forskare och föreslog att de skulle starta bolag. Det blev starten på Cellfions resa. 

Cellfion har utvecklat biobaserade membran för storskalig energilagring. Membranen är gjorda av den vanligaste biopolymeren på planeten, cellulosa, som kommer från trä. Genom att extrahera nanofibriller av cellulosa från trä och modifiera ytorna, kan fibrillerna göras till ark av membran. Dessa kan användas som den centrala komponenten i energilagrings- och omvandlingsapplikationer, såsom Redox Flow-batterier och bränsleceller. Eftersom Cellfions membran är tillverkade av skogsmaterial är de inte bara hållbara, utan även giftfria och säkra. Lösningen kommer från tio års forskning på LiU, KTH och RISE och har tagit hela cleantech-världen med storm.  

Cellfion firade nyligen ettårsjubileum som bolag. De har forskare som utvecklar membranen och ett affärsutvecklingsteam som arbetar med att kommersialisera forskningen och driva bolag. Det handlar inte bara om att producera och sälja, utan att bygga hela infrastrukturen. De har säkrat finansiering och dundrar nu fram i rasande takt. Tillsammans vill de skapa de mest innovativa, skalbara och hållbara materialen för gröna energienheter och bidra till den gröna omställningen.