33-listan finalister

Katarina Nyhammar – Schemagi, Torkel Danielsson – Intuitive Aerial och vinnaren Tommy Johansson – AMRA

LEAD-bolaget AMRA tog den prestigefyllda finalplatsen då 33-listan igår avslutade sin Sverigeturné i Mjärdevi Science Park, Linköping. De andra två nominerade bolagen var Schemagi och Intuitive Aerial. Ny Teknik och Affärsvärlden utser varje år gemensamt 33-listan i syfte att hitta Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag som har potential att bli morgondagens börsjättar.

  AMRA har utvecklat en unik internetbaserad analystjänst för standardiserad mätning med magnetkamera av mängden fett och muskler. Fetmarelaterade sjukdomar är ett snabbt växande globalt problem med drygt 1,5 miljarder överviktiga människor i världen idag. Hittills har det saknats säkra och kostnadseffektiva metoder för att detaljerat mäta mängden skadligt bukfett. Istället används enkla manuella mätningar som Body Mass Index (BMI), midjemått och bukhöjd. Dessa mått är dock mycket otillförlitliga, eftersom mängden bukfett kan variera stort mellan personer med samma BMI och midjemått.

Med AMRA:s standardiserade mätmetod, som tar ca 6 minuter, är det nu för första gången möjligt att exakt mäta mängden bukfett, underhudsfett, leverfett samt muskler i samma undersökning. Denna information är viktig för att tidigt hitta riskpatienter för bland annat diabetes, lever- och muskelsjukdomar, med syftet att sätta in medicinsk behandling så tidigt som möjligt.

Läs NyTekniks artikel från regionfinalen i Linköping

Finalen hålls på Munchenbryggeriet i Stockholm den 1 april.