En chans att utveckla potentialen för att göra sin affärsidé till ett skalbart tillväxtbolag. LEADs affärsutvecklingsprogram BootUp hjälper entreprenörer att lägga grunden för en bolagsresa. Nu är bolagen till vårens program utvalda och börjar sin resa tillsammans med oss på LEAD. Bolagen i årets program berör vitt skilda ämnesområden, såsom sensorer, energiledningssystem, språkverktyg, simuleringsverktyg och en metod för metallutvinning.
– Programmet är en språngbräda för tidiga idéer, för att se om idén kan utvecklas till ett skalbart och hållbart bolag. I LEAD BootUp får bolagen ett sammanhang vilket hjälper till att bygga en stark gemenskap med varandra och vara en del i ett större startup community, samt möjligheten till rätt approach i hur man kan bygga ett tillväxtbolag, säger Charlotta Hartzell, programansvarig för LEAD BootUp.
Arbetet i programmet börjar i februari, och bolagen har snabbt kommit in i programmet. Under programmet kommer entreprenörerna samla in kunskaper inom exempelvis personligt ledarskap, IP, varumärke och finansiering. Förutom detta får bolagen bland annat individuell och skräddarsydd coachning i affärsutveckling av LEADs professionella affärscoacher. Utöver det ger programmet en chans till att börja bygga upp sitt nätverk.
Ett av de nya bolagen som blivit utvalda till BottUp och som nu börjar är ArboAir, som med hjälp av deep learning-baserade bildanalysalgoritmer och autonoma drönare skapar miljönytta och förutsättningar för precisionsskogsbruk. Genom att effektivt identifiera bland annat spridningen av barkborrarna i ett tidigt skede och därmed spara miljoner varje år genom preventivt arbete kring skogsskadehantering.
– I vårt bolag hade vi med oss ganska mycket sedan tidigare, men BootUp hjälper oss att konkretisera vår idé på ett helt annat sätt. Vi är väldigt nöjda med programmet, det ger oss en annan typ av stöttning och förankring, säger Jacob Hjalmarsson på Arboair.
Bolag till vårens LEAD BootUp:
Planet A – Hjälper människor till en grönare livsstil, genom belöningar för shopping hos hållbara företag.
Cordicity – Simulerar hjärtats funktion på en enskild patient, med en DT-scanner.
Oreloop – Erbjuder en hållbar och effektiv patenterad metod för metallbrytningsindustrin, med teknik fri från kemikalier.
DAZOtek – Molnbaserat visuellt energihanteringssystem som hjälper företag uppnå sina energimål.
EquGuard – Vardagligt proaktivt screeningsverktyg för halthet hos hästar, för att minska kostnader och lidande.
Decode Chinese – AI-driven utbildningsplattform som lär elever att skriva, läsa, lyssna på och tala kinesiska.
Arboair – Arboair digitaliserar skogsbruket, genom deep learning-baserade bildanalysalgoritmer och autonoma drönare för att skapa miljönytta och förutsättningar för precisionsskogsbruk.
Triponya – Hyperchattmetod som i kombination med mänskliga agenter och artificiell intelligens gör smarta resebokningar.
Flinck – Mjukvara för avancerade simuleringar av materialstyrka med hjälp av maskininlärning, och som snabbare beräknar de spänningar ett material utsätts för.