Voysys kund Hiab, en del av Cargotec och världens ledande leverantör av vägburen lasthanteringsutrustning, introducerar som första i branschen ett nytt system som flyttar kranföraren och navigeringen av kranen på skogsmaskiner till komforten av lastbilshytten. Hiab lanserade sitt HiVision-systemet vid Bauma mässan den 10 april och med hjälp av Voysys lösning kan kranförare nu stanna i säkerhet i truckhytten och samtidigt i realtid med VR videoteknik navigera skogskranen.

”Med de senaste framstegen inom VR-glasögon, kameror och uppkoppling har ett system utvecklats med kameror som placeras på toppen av skogskranen. Det gör att föraren kan se arbetsområdet och köra kranen med hjälp av VR glasögon – det gör HiVision (TM ) 3D styrsystem unikt i branschen ”, säger Rafal Sornek, vice president, Technology & Quality Development, Hiab.

Skogskranar har fram tills idag körts från en skrymmande hytt som är placerad ganska högt upp i luften. Operatörerna har varit tvungna att lämna lastbilens kabin och klättra upp för en stege för att nå kranhytten, något som kan vara en utmaning i kalla eller hårda väderförhållanden. Voysys tekniklösning har nu gjort det möjligt att sköta allt från hytten med hjälp av VR-glasögon och en sömlös teknik. Fördröjningen i systemet är minimal, ett naturligt krav för att operatörerna ska kunna använda kranen på ett effektivt sätt.

”Detta är den första riktiga kommersiella lanseringen där vi har sett en maskin som fjärrstyrs med hjälp av en VR-headset”, säger Torkel Danielsson på Voysys AB. ”Jag är dock övertygad om att det är bara början på något som kommer att förändra branschen helt.”

Henrik Strömbäck från JS Frakt AB har provat HiVision vid Hiabs FoU anläggning i Hudiksvall, Sverige. Han har 20 års erfarenhet av timmerlastning. ”Systemet överträffat mina förväntningar. Visst, det är mycket annorlunda jämfört med det traditionella sättet. Ändå finns det inget behov av att lära sig ett nytt sätt att arbeta”, berättar Henrik. ”Du behöver inte klättra ut i kylan – allt ligger i närheten och du kan börja ladda omedelbart när du anländer till arbetsplatsen. Du har också ett förvånansvärt stort synfält”

Se filmen från provkörningen