Visual Sweden day 2019Torsdagen den 25:e april gick Visual Sweden Day av stapeln på Dataton i Linköping. Det var en exposé för att visa och berätta om vad som händer inom Visual Sweden just nu, och vad som är på gång i framtiden.

Under eftermiddagen presenterades olika exempel, projekt och projektresultat på scen. LEAD Entrepreneurs in Residence var ett av dem, eftersom den första omgången av traineeprogrammet fokuserade på visualiseringsprojekt och var ett samarbete med Visual Sweden och Norrköpings Kommun.

Charlotta Hartzell, nuvarande jr affärscoach på LEAD och Gabriella Bergsten från Interspectral, talade varmt om sina upplevelser och erfarenheter som traineer under programmet våren 2018. På plats fanns även flertalet utställande företag som presenterade och demonstrerade sina innovationer, såsom Elia Mörling från Medborgardialog i Ebbepark. Även Lars Bomansson från Virtual Ears, som förra året deltog i LEAD BootUp, var där och lät deltagarna själva få testa på innovationen och uppleva en slags virtuell verklighet med både bild och ljud, vilket var mycket uppskattat.

Visual Sweden har sin bas i Östergötland med aktörer såsom Region Östergötland, Linköpings och Norrköpings kommun, Linköpings universitet, samt ett flertal statliga institutioner och verksåsom SMHI, NFC och FOI, och ca. 50 företag av olika storlek. Det är ett initiativ med fokus på att främja innovation och regional tillväxt inom just visualisering och bildanalys, för att på så sätt skapa idéer och innovationer som väcker stor uppmärksamhet internationellt.