Välkommen till LEAD säger vi till Björn Lindeberg som är ny affärscoach hos oss. Björn har haft en lång karriär i ledande och affärsutvecklande roller som han nu kommer att använda för att utveckla och accelerera regionens tech startups.

Hej Björn och välkommen till LEAD, hur känns det?

Alldeles strålande! Fantastiskt inspirerande miljö, spännande bolag och inte minst trevliga, kompetenta människor.

Du har ju haft en spännande karriär, kan du berätta lite om vad du har gjort hittills?

Jag har  IT-digitalisering-affärsutveckling i blodet och är idag en erfaren generalist som har hunnit med ganska mycket. Med start som trainee på IBM direkt efter Handels i Stockholm så har jag en lång karriär med ledande, affärsutvecklande och säljande roller i såväl produkt- som tjänstebolag.

Under de sista två åren har jag jobbat med att kommersiellt etablera Cybercom Industrial IoT Excellence Center, där man baserat på egen produktutveckling (i4) och partnerskap kombinerar strategisk/teknisk rådgivning med systemintegration i syfte att hjälpa traditionell industri med sin digitala transformation.

Tidigare på Cybercom har jag både verkat som managementkonsult inom digitalisering /affärsutveckling och också gjort stora spännande affärer inkl. produktbyggen inom eID-sektorn (elegitimationer, bankid etc), naturligt med min bakgrund i Nexus Security, där jag som VD efter en turn-around ansvarade för försäljningen av bolaget till just Cybercom. Åren dessförinnan på bolag som Basware, CGI och IV DocEye har jag både i eget sälj och som försäljningschef levt efter och predikat devisen – sälj och affärsutveckla parallellt!  Ett fungerande sälj är ju nyckeln till att nå ut på ny marknad och att kunna växa ett bolag.

Vad var det som lockade dig till att gå in som affärscoach på LEAD?

Jag ville lämna ”röret” i traditionella bolag, det vill sägas den organisationsbundna rollen där du verkar och istället få möjlighet att använda hela min erfarenhet i produktiva dialoger med entreprenörer i många nystartade bolag parallellt. Naturligtvis så lockas jag av hela innovationsklimatet och tidig kommersialisering av ny teknik i min hemregion.

Vad ser du mest fram emot i din roll?

Bolagen och människorna bakom förstås! Att få direkt insyn i många nya bolag och branscher samt förstås alla nya kontakter.

Vad önskar du att du visste för 10 år sedan som du vet idag?

Att affärsvärlden, så mycket mer än man tror, handlar om psykologi och mellanmänskliga relationer.