Startskottet för årets Entrepreneurs in Residence har gått – entreprenörskapsprogrammet som ger en noga utvald grupp framtida entreprenörer den unika möjligheten att lägga grunden för nya bolag. Under sex månaders tid kommer de att arbeta hårt med att testa och utveckla nya idéer och tekniker mot marknaden och utvecklas till skickliga bolagsbyggare.

Sedan programmet startade 2018 har LEAD anställt och utbildat 18 traineer inom entreprenörskap och affärsutveckling. Årets fyra, drivna deltagare har lyckats skina starkast bland rekordmånga sökande. Under våren pågick urvalsprocessen som bygger på bland annat erfarenheter och hur de tar sig an utmaningar, både i grupp och enskilt. Vi ställde några frågor till de nya traineerna Emma, Sebastian, Sophia och Karl för att låta dem presentera sig.

Hej Emma Brogie, berätta lite om din bakgrund.

Jag är 26 år och kommer ursprungligen från trakten kring Vimmerby. Jag läste det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och flyttade till Linköping direkt efter studenten för att plugga Civilingenjör- Energi, miljö och management. På detta program pluggade jag två år men kände sedan att det inte var helt rätt. Jag ville fortfarande studera frågor som rörde samhället, miljö och resurser och hittade då Politices kandidatprogrammet som kombinerar statsvetenskap med nationalekonomi där jag valde att inrikta mig på nationalekonomi.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Jag tyckte att programmet lät oerhört spännande och en chans till att skapa unika erfarenheter. Att driva projekt i grupp är något som jag finner både roligt och givande.

Vilka förväntningar har du på programmet?

Jag har stora förväntningar om att programmet ska bli både roligt och lärorikt. Jag ser fram emot att jobba med de andra deltagarna och se vilka resultat vi kan uppnå. Jag förväntar mig en resa som kommer vara utvecklande både på det professionella men även personliga planet.

Vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Jag tror att programmet kommer leda till viktiga erfarenheter att ta med sig in sitt framtida yrkesliv och som kommer att komma till användning oavsett roll och bransch. Att få en inblick i entreprenörskap, att analysera marknader och idéer samt att driva projekt från start till mål ser jag som mycket användbara kunskaper. Att få personlig coachning för att utveckla sin professionella person ser jag också som en värdefull erfarenhet och en nyckel för ett framgångsrikt och roligt yrkesliv.

Vem är din största entreprenöriella förebild? Och varför?

Jag tycker att Isabella Löwengrip är en entreprenör som inspirerar. Hon är en ung kvinna som är self made och startade sin resa som entreprenör redan som tonåring. Hon är driven och fortsätter kontinuerligt att analysera samtiden för att utveckla sitt entreprenörskap. Hon verkar dessutom outsourca mycket och endast jobba med det hon tycker är allra roligast vilket är en inspirerande inställning till yrkeslivet.

Hej Sebastian Carlshamre, berätta lite om din bakgrund.

Jag kommer ursprungligen från Skara men flyttade till Linköping för att plugga. Nu är jag nyutexaminerad civilingenjör med fokus på strategi och styrning, men med produktutveckling i grunden. Under studietiden har jag engagerat mig i en rad studentorganisationer med ekonomi och ledning som den röda tråden.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Jag sökte för att lära mig mer om det småskaliga företagandet. Under studietiden har jag insett att det intresserar mig, men också att det är speciella förhållanden som kanske kräver något annat än större företag. EIR känns som ett bra ställe att börja lära mig om vad start-ups innebär på grund av den kompetens som finns knuten till programmet.

Vilka förväntningar har du på programmet?

Jag är väldigt nyfiken på vad som komma skall. Det ska bli spännande att i grupp utforska entreprenörskap och affärsutveckling, men också att bli del av en bubblande community som kommer lära mig mycket.

Vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Jag hoppas att programmet blir startpunkten på en spännande resa i att vara involverad i start-ups som har ett hållbart eller socialt fokus.

Vem är din största entreprenöriella förebild? Och varför?

Oj, den är svår. Men jag får nog säga Niklas Adalberth som möjliggör för så många att driva socialt entreprenörskap genom Norrsken Foundation.

Hej Sophia Carlstedt, berätta lite om din bakgrund.

Jag är 23 år och född och uppvuxen i Täby norr om Stockholm tillsammans med min storasyster, lillebror, mamma och pappa. Under min uppväxt har jag influerats av en pappa som arbetat som entreprenör och öppnat upp för en värld av entreprenörskap och innovation. Jag har alltid tyckt om att vara kreativ, bland annat genom att skapa bakverk och måla, men även spela piano (där även en kort period i ett jazzband). Efter studenten 2017 började jag studera civilekonomprogrammet på Linköpings Universitet, inriktning entreprenörskap och innovation. Vid sidan av studierna har jag jobbat som logistikmedarbetare, säljare i olika butiker och rådgivare till ett UF-företag i Stockholm. Näst sista året studerade jag marknadsföring och HRM i Skottland och passade då även på att ta lektioner i bågskytte. Efter att ha skrivit en uppsats under våren om kunskapsöverföring och innovationsskapande i storföretags interna inkubatorer tar jag nu examen efter fyra år på civilekonomprogrammet.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Jag sökte till Entrepreneurs in Residence då jag vill arbeta med affärsutveckling samt för att få möjligheten att känna på hur det är att starta företag. Jag har ett stort intresse av entreprenörskap, innovation och arbeta med spännande projekt. Efter att jag fick möjligheten sista året på gymnasiet att starta UF-företaget tillsammans med mina klasskompisar fick jag mersmak av känslan att starta företag. Det var ett roligt och slitsamt arbete som resulterade i att UF-företaget Art in Progress vann Täbys UF-företag i en tävling mellan Täbys gymnasieskolor. Under mina studier på Liu engagerade jag mig i marknadsföringsutskottet för Women’s Finance Days. Women’s Finance Days är ett event samordnat av olika sektioner med fokus på jämställhet och ta del av framgångsrika kvinnors erfarenheter i näringslivet. Efter dessa erfarenheter har jag fått ett stort intresse av entreprenörskap.

Vilka förväntningar har du på programmet?

Mina förväntningar på EIR-programmet är att det kommer ge värdefulla erfarenheter av grundarbetet i att starta företag, allt från att utvärdera en affärsidé till att genomföra marknadsundersökningar. Det ska bli jättekul att träffa teamet jag kommer jobba med i höst och hoppas på att vi blir en grupp med olika erfarenheter och egenskaper som tillsammans kan göra spännande upptäckter med hjälp av ny teknik och idéer! Min förhoppning är vi kommer hjälpa forskare/bolag utvärdera om deras idéer/teknik kan kommersialiseras samt att EIR-programmet kommer bidra med personlig och professionell utveckling.

Vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Då jag varit intresserad av att starta företag tror jag detta på lång sikt kan vara till stor hjälp för att förstå hela startup-processen. Men också hur man får ihop ett bra team där man får ut det bästa ifrån ett teammedlemmarnas olika egenskaper. Min förhoppning är även att jag kommer få kontakter med spännande människor och delta i intressanta projekt i framtiden.

Vem är din största entreprenöriella förebild? Och varför?

För tillfället har jag ingen specifik entreprenör som förebild men jag tycker det är jättespännande att höra om människor som gjort en entreprenöriell resa och följa dem. Ett företag som jag kommit i kontakt med under mina studier för ett studentarbete är ImagiLabs som tre drivna tjejer har grundat. Deras mission är att få unga tjejer intresserade av att programmera för att skapa en mer jämställd mångfald i dagens mansdominerande tech-bransch.

Hej Karl Bilberg, berätta lite om din bakgrund.

Jag kommer från Västerås och har de senaste åren studerat Industriell ekonomi vid Linköpings universitet. På fritiden så har matlagning alltid varit ett stort intresse och lett mig in på tjänster som kökschef senaste året. Sen har jag alltid gillat adrenalinfyllda aktiviteter vilket gjort att jag ingen studierna spenderade tid i Nya Zeeland, världscentrum när det kommer till sådant. Spenderade också en säsong i Sankt Anton i österrike för att åka så mycket skidor som möjligt. Har alltid haft intresse för teknik och hur det påverkar världen vilket på senare tid har riktat in mig på energiteknik och hållbarhet, vilket jag idag läser min master inom.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Jag har på senare tid tänkt mycket på karriärval, examen närmar sig och bland vänner så är det mycket samtal angående vart man vill jobba osv. Jag har kommit fram till att jag vill arbeta inom mindre bolag. Under min studietid har man blivit presenterad för många större bolag men det har inte lockat helt. Jag kände därför att jag vill få erfarenhet inom mindre bolag och lära mig mer om hur man startar nya bolag som kan växa hållbart och där ser jag Entrepreneurs in Residence som en perfekt match!

Vilka förväntningar har du på programmet?

Förväntningarna är många men framförallt att det ska bli roligt, spännande och lärorikt. Jag ser fram emot att tillsammans med de andra traineerna bilda ett starkt team där man kan bidra med sina egna styrkor och att vi får ut bra resultat som alla känner sig nöjda med.

Vad tror du att det kan leda till på lite längre sikt?

Jag tror absolut det kan leda in en på en karriär inom entreprenörskap. Jag har länge gillat tanken av att jobba för sig själv och tydligt se kopplingen mellan eget arbete och resultat. Jag tror att under programmets gång kommer man lära sig både arbets- och tankesätt som kommer vara värdefullt i min framtida karriär, oavsett om det blir inom entreprenörskap, mindre bolag eller större bolag.

Vem är din största entreprenöriella förebild? Och varför?

Finns en hel del människor jag tycker är inspirerande men jag får nog säga Richard Branson, grundare av Virgin Group. Det är nog mest hans personlighet och attityd till livet som jag ser mest som en förebild. Han är 70 år idag och fortsätter surfa, simma med hajar och andra adrenalinfyllda aktiviteter, samtidigt som han starta igång olika projekt och driver vidare sina företag. Det är väl lite så jag ser mig själv vara när jag är i den åldern, full gas liksom.

Läs mer om Entrepreneurs in Residence >>