Sista februari markerar den sista dagen av entreprenörskapsprogrammet LEAD Entrpreneurs in Residence. I sex månader har Sally och Frida arbetat som traineer och nu har har de fått sin egna traditionsenliga utspark med guldsko, diplom och blommor.
LEAD Entrepreneurs in Residence är ett program som går under hösten varje år med ett tydligt uppdrag: att omvandla nya idéer eller teknologier till startup-bolag. Målet är att skapa förutsättningarna för traineerna att kickstarta sin utveckling för att bli marknadens bästa entreprenörer och framtida nyckelpersoner i startup-bolag. Detta görs genom utbildning, träning och coachning inom affärsutveckling, projektledning och affärsmässighet i riktiga case. Coachningen har också fokus på personlig utveckling, för att stärka traineernas självledarskap och skapa bästa möjliga förutsättningar för att de ska lyckas.
Det var i juni 2023 som Sally Winter och Frida Wygler satte foten på LEAD som blivande entreprenörer. Nio idéägare pitchade sina lösningar och av dem fick Frida och Sally själva välja vilka fem de ville arbeta med. De valde tre idéer inom energi och två inom visualisering.
Jag har alltid drömt om att en dag driva eget företag.
Frida Wygler
Vid programmets start berättade Frida om varför hon sökte till Entrepreneurs in Residence: ”Jag har alltid drömt om att en dag driva eget företag. Jag har funderat och funderat men den perfekta idén har aldrig nått mig. I samma stund som jag hörde talas om Entrepreneurs in Residence så kände jag att det här är exakt vad jag vill göra. Det finns redan idéer och jag kan istället fokusera på att utveckla och att lära mig mer om startup-världen. Dessutom får jag befinna mig i en enormt inspirerande miljö med fantastiskt kunniga människor som är experter inom sina områden. Traineeprogrammet kändes helt enkelt som ett klockrent val för mig.”
Med totalt fem forskningscase och nya affärsområden i befintliga bolag startade årets traineer sin resa i september 2023. Från dag ett var de igång med att skapa en varsin Business Model Canvas för varje case. Deras projektrum fylldes av post it-lappar med hypoteser, höga mål och framförallt ett stort driv. ”De kom igång så snabbt och starkt så vi höll på att svimma!,” säger Åsa Glavich, huvudansvarig för programmet, om Sally och Fridas enorma drivkrafter.
Hösten kickades igång med att kartlägga och marknadsverifiera casen genom flera hundra marknadskontakter och möten. Sally och Frida satte upp exit-kriterier och genom det kunde några case sållas bort under höstens gång. Målet är att det ska finnas 1-2 case vid programmets slut för våra traineer att arbeta vidare med.
”Det är slående hur starkt och fint det är att på nära håll få se hur ni har kompletterat varandra,” säger Åsa Glavich som är ansvarig för den personliga coachningen, och som jobbat närmst med Sally och Frida under hösten tillsammans med Stefan Asplund som under hösten jobbat som affärscoach på LEAD.
Det finns en målmedvetenhet utan dess like. Sally och Frida har ett otroligt sätt att strukturera arbetet för att få resultat i sitt arbete.
Åsa Glavich
Casen som Sally och Frida arbetat med är väldigt tekniskt tunga. På LEAD arbetar vi med nya bolag och affärsidéer inom deeptech, det vill säga innovativa lösningar och utvecklingar inom ett område som kommer omvälva industrin. Men enligt Sally har det inte varit några problem. Sally och Frida har arbetar nära idéägarna, de som har bäst koll på sina innovationer, medan Sally och Frida bäst har koll på entreprenörskapet. ”Jag minns den första veckan när vi läste på om alla idéer och kände att detta är helt nytt för mig. Men så intressant! Vi lär oss saker hela tiden och skapar större förståelse för vad tekniken handlar om. Utmanande, men spännande när man förstår att tekniken kan göra nytta på riktigt ute i världen,” säger Frida.
I januari står två case högst upp på potential-listan, case som kommer att drivas vidare av Sally och Frida. Sally kommer att driva vidare ett affärsprojektet hos LEAD-bolaget Cellfion genom sitt egna konsultbolag, och samtidigt fortsätta med en marknadsverifiering av ett forskningscase vid Linköpings universitet. Frida har gått in som entreprenör på det nya LEAD-bolaget Radar Reticence och hon kommer även att driva sitt egna konsultbolag och arbeta med Nano Textile Solutions. Affärsprojektet på Cellfion och Radar Reticence är alltså de case de arbetat med under sin trainee-period.
Programmet har öppnat upp möjligheter som jag inte trodde var sannolikt så här tidigt i min karriär.
Sally Winter
Vid Science Park Update den 29 februari tackade vi av Sally och Frida. Vi kan konstatera att det minst sagt varit en lyckad omgång av LEADs entreprenörsprogram. Vi ser med spänning fram emot hur de kommer att fortsätta förändra världen och bidra till innovation och framsteg inom sina case de fortsätter driva vidare. LEAD är stolta över att ha varit en del av deras resa och ser fram emot att följa deras fortsatta framgångar.