Vid horisonten av innovation och företagande tar ännu en lovande resa sin början. LEAD välkomnar årets traineer till Entrepreneurs in Residence, programmet där noggrant utvalda blivande entreprenörer får chansen att forma framtidens techbolag. 

Under en halvårsperiod ska årets traineer Frida och Sally arbeta med att affärsutveckla en idéportfölj med tekniska lösningar. Idéerna kommer från akademin eller näringslivet och alla har en teknisk lösning med innovationshöjd. Däremot saknas det insikter om var lösningen har störst potential. Det behövs en entreprenörs drivkraft att faktiskt nå ut på marknaden och det är här Sally och Frida tar vid. I juni pitchade nio idéägare sina lösningar och av dem fick Frida och Sally själva välja vilka fem de ville arbeta med. De har valt tre idéer inom energi och två inom visualisering.

Programmet erbjuder utbildning inom entreprenörskap och bolagsbyggande med stöd av LEADs erfarna affärscoacher. Visionen är att de efter dessa sex månader kommer fortsätta sin entreprenörsresa genom att bygga och driva framgångsrika bolag av dessa idéer.

Vilka är LEADs nya Entrepreneurs in Residence?

Sedan programmet startade 2018 har LEAD anställt och utbildat 27 traineer inom entreprenörskap och affärsutveckling. Under våren pågick urvalsprocessen som bygger på bland annat erfarenheter och hur de tar sig an utmaningar, både i grupp och enskilt. Och det var Sally och Frida som sken starkast av alla sökande och blev därför antagna till programmet. De har svarat på några frågor vi ställt dem för att presentera sig.

Hej Frida Wygler, berätta lite om din bakgrund.

Jag är från Norrköping, är 25 år och tog precis examen som ingenjör inom industriell organisation och ekonomi på Jönköping University. Jag älskar utveckling av alla dess slag och har tidigare fått utlopp för det inom såväl elitsatsning på hästryggen som kontorschef på flyttfirman Lika som bär. Nu ser jag fram emot att lära mig så mycket som möjligt inom entreprenörskap. 

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Jag har alltid drömt om att en dag driva eget företag. Jag har funderat och funderat men den perfekta idén har aldrig nått mig. I samma stund som jag hörde talas om EiR så kände jag att det här är exakt vad jag vill göra. Det finns redan idéer och jag kan istället fokusera på att utveckla och att lära mig mer om startup-världen. Dessutom får jag befinna mig i en enormt inspirerande miljö med fantastiskt kunniga människor som är experter inom sina områden. EiR kändes helt enkelt som ett klockrent val för mig. 

Vilka förväntningar har du på programmet och vad tror du att det kan leda till på längre sikt?

Mina förväntningar är höga. Jag hoppas vi kommer i kontakt med intressanta affärsidéer och att vi lyckas omvandla dem till potentiella startups. Kanske kan jag även följa med på resan när företagen startas på riktigt? Jag ser fram emot att umgås med personer som är lika målinriktade som jag och att fortsätta arbetet med personlig utveckling – går det att omvandla prestationsångest till prestationsglädje? Jag har längtat efter att programmet ska starta och att få en höst fylld av nya utmaningar och lärdomar. Jag tror att den här hösten är startskottet till att jag i framtiden startar mitt första bolag. 

Vilka framgångshistorier eller exempel på entreprenörskap inspirerar dig och varför?

Jag inspireras av människor som vågar ta steget till att följa sina drömmar. Allt är möjligt, bara viljan finns att arbeta hårt för det. Jag imponeras av kunskap och entreprenörer som vill göra världen till en bättre plats. Vi har många inspirerande entreprenörer i Sverige, både på global nivå men även här i närheten. Framgångssagan Ingvar Kamprad – IKEA. Madelene Törnblom som sålde sin häst och startade Maya Delorez, säljer idag ridkläder över hela världen. Eller Liam Hardey – Cellfion, gick EiR och är idag VD på bolaget som startades via programmet. Det är bara några exempel på inspirerande framgångshistorier.

Hej Sally Winter, berätta lite om din bakgrund. 

Jag är uppvuxen i Stockholm men har under de senaste fem åren bott i Linköping då jag har pluggat till Civilingenjör i energi – miljö – management på Linköpings universitet. I början av juni tog jag examen och hade då läst en master i Systemverktyg för hållbar utveckling. Jag har ett stort intresse för energi- och miljöteknik och vill ständigt lära mig nya saker.

Varför sökte du till Entrepreneurs in Residence?

Jag såg programmet som en unik möjlighet att få jobba med innovativa tekniska lösningar som på sikt kan göra världen bättre. Samtidigt ville jag lära mig mer om hur det är att starta och driva ett bolag, då det är något som har lockat mig under flera års tid. Jag hade även fått ett gott intryck av LEAD som organisation och hört positiva saker om traineeprogrammet från tidigare års deltagare.

Vilka förväntningar har du på programmet och vad tror du att det kan leda till på längre sikt?

Mina förväntningar är att jag kommer få lära mig väldigt mycket, både från idéägarna vi ska jobba mot samt affärscoacherna på LEAD. Mer specifikt så hoppas jag få lära mig mer om hur rollen som entreprenör ser ut och hur jag kan ta på mig den rollen. På längre sikt är min förhoppning att det här ska öppna upp spännande arbetsmöjligheter för mig inom startup-världen så att jag kan fortsätta jobba med att få ut nya tekniska lösningar på marknaden.

Vilka framgångshistorier eller exempel på entreprenörskap inspirerar dig och varför? 

Ett exempel som inspirerade mig att söka det här programmet är företaget Roam som startades 2017 av ett antal studenter vid Linköpings universitet. Roams affärsidé är att göra elektrisk transport tillgänglig för en bredare marknad på den afrikanska kontinenten, med utgångspunkt i Kenya. Jag skrev under våren 2023 mitt examensarbete hos Roam och blev då väldigt inspirerad av arbetet de gjorde. Att se hur de har tagit en idé och skapat ett företag från den fick mig att vilja ge mig in i startup-världen.