Utmärkelser 2023

På LEAD samlar vi enastående innovatörer och entreprenörer med stor kompetens, brinnande engagemang och ett driv att omvandla idéer till verklighet. Årligen hedras flera av LEAD-bolagen och LEAD-alumnerna genom utmärkelser för sina framgångskoncept och otroliga arbete. Här uppmärksammar vi några av dem.

Polar Light Technologies vinner DI Impact Summit pitch

I maj genomfördes DI Impact Summit pitch. En tävling och pitchevent för Sveriges främsta och mest innovativa Impact-bolag. Fokus ligger på svensk innovation och syftet är att synliggöra bolag med spännande affärsidéer som har stor tillväxtpotential.

LEAD-bolagen Polar Light Technologies och LunaMicro var två av sex utvalda bolag som pitchade på eventet. Polar Light Technologies CMO Nathalie Elsässer stod dessutom som vinnare utav två av två priser!

MicroDri och Nano Textile Solutions platsar i 103 unga idéer

Tidningen Företagarna publicerar för åttonde året i rad listan 103 unga idéer, en topplista för inspirerande företag där en av grundarna är under 35 år, och bland dem finner vi två LEAD-bolag – MicroDri och Nano Textile Solutions. Nano Textile Solutions blev dessutom en av de 10 finalisterna till priset Årets Unga Idé.

ArgusEye och MIMSi Materials: vinnare av SKAPA i region Östergötland

LEAD-bolagen ArgusEye och MIMSI blev årets regionala vinnare av SKAPA. Erik Martinsson, VD och grundare av LEAD-bolaget ArgusEye, utseddes till regional vinnare av SKAPA-priset. undare av LEAD-bolaget ArgusEye, har utsetts till regional vinnare av SKAPA-priset. Priset hyllar de som har bidragit mest till nyskapande och utvecklingen av produkter och tjänster med kommersiell potential. 

Tabea Schroth, Marknadschef på LEAD-alumnen MIMSi Materials, utseddes till den regionala vinnaren av SKAPA-talang för unga innovatörer. Tabea, som är under 30 år, har visat att ålder inte är en hindrande faktor för innovation. 

Ligna Energy vinner första upplagan av Norrköping Tech Award

LEAD-alumnen Ligna Energy blev i november den första mottagaren av Norrköping Tech Award, ett pris instiftat av Norrköping Science Park i samarbete med Stadium, Holmen Paper, HiQ, Voyado, Optiplan, Interspectral och Gaia. Priset hyllar organisationer vars lösningar representerar nytänkande och potentialen med teknik. Målet är att öka medvetenheten och bidra till att profilera Norrköping som en attraktiv miljö för teknisk talang.

”Det är fantastiskt att vara en del av denna stad och att ta tillbaka industrin till Norrköping – men på ett innovativt sätt”, sa Peter Ringstad, VD, när de tog emot statyetten.

Ligna Energy har därmed satt ribban högt för framtida teknikinnovationer i staden och fortsätter att vara en drivkraft för förändring och utveckling!

Feng Wang på LinXole: ÅForsks stipendiat

När Swedish Incubators and Science Parks presenterade de tio entreprenörer som skulle få ÅForsks årliga entreprenörsstipendium, var Feng Wang en av stipendiaterna. Feng Wang är medgrundare av LEAD-bolaget LinXole, och fick ta emot det prestigefyllda priset under Sveriges Innovationsriksdag. De utvalda entreprenörerna tilldelas 200.000 kr vardera, vilket syftar till att förverkliga deras idéer.

Foto: John Resborn

Neo4j vinnare, och Voyado nominerade, på SaaS Summit 2023

På Breakits event SaaS Summit i oktober uppmärksammades och prisades två framstående LEAD-alumner. Voyado var en av de utvalda bolagen som var nominerade i kategorin Årets SaaS-företag. LEAD-alumnen och LEADs första enhörning Neo4js VD och grundare Emil Eifrém stod som vinnare av Årets ledare. Motiveringen löd:

”Årets vinnare har gått från att driva en liten startup till att styra ett globalt, miljardvärderat SaaS-bolag – utan att ha tappat sina och bolagets värderingar på vägen. Det kräver mycket av en ledare. Att dessutom använda sin plattform och position för att främja SaaS-sektorn i Sverige och bidra till en bättre värld är både inspirerande och upplyftande.”

SeaPattern vinnare av Årets nykomling på Tappra Barngalan

Tappra Barngalan syftade till att samla in medel till barn i Linköping i svåra situationer, men också till att hylla företag, organisationer och privatpersoner som bidrar till ett hållbarare samhälle. Under galan var flera från LEAD nominerade till Årets nykomling, bland annat LEAD-bolaget Nano Textile Solutions och LEAD-alumnen Arboair. Till slut stod LEAD-bolaget SeaPattern som vinnare av priset!

Fyra LEAD-bolag pryder 33-listan för Sveriges bästa startups

När NyTeknik presenterade den årliga och prestigefyllda 33-listan över innovativa start-ups kunde vi på LEAD stoltsera med att fyra framstående bolag och alumner från LEAD platsat. På listan finner vi LEAD-bolagen ArgusEye, GRAFREN, Nano Textile Solutions samt den nyblivna LEAD-alumnen Ligna Energy. Listan visar att bolagen är en av Sveriges 33 mest tekniskt innovativa startups, samtidigt som den betonar bolagens potential att omforma branscher och påverka samhället genom banbrytande innovationer.

Det var första gången som Nano Textile Solutions och Ligna Energy platsade på listan. ArgusEye och GRAFREN gör det för andra året i rad. 

LEAD-bolag på Nordic Life Science Days

Under Nordic Life Science Days i Köpenhamn var LEAD på plats med flera LEAD-bolag, bland annat Seber Medical, PredictMe, Theralia och VOC-diagnostics. Dessutom var också LEAD-alumnen BioReparia där.

Theralia, VOC Diagnostics och BioRepia stod också på scen och genomförde sina bolagspitchar då de under hösten blev nominerade till Nordic Star Award.