33-listan

För åttonde året i rad presenterade Ny Teknik och Affärsvärlden landets 33 hetaste unga teknikföretag. Under gårdagens final av 33-listan var tre bolag från Östergötland och alla tre var sprungna från LEAD – Chargestorm, AMRA och SenionLab. De hamnar nu på samma lista som kända företag som musiktjänsten Sportify och betaltjänsten iZettle, vilka varit med på listan tidigare år.

– Vi gläds med våra bolag för deras framgångar. Det är en betydelsefullt för våra bolag att få en placering på 33-listan och det brukar medföra positiva effekter för bolagen i framtiden, säger Christian Berger VD på LEAD.

33-listan bygger på nomineringar från hela Sverige. I år var cirka 270 bolag nominerade och juryn har letat efter företag med en unik produkt eller tjänst kring en innovation och teknik, som har stor internationellt potential och förutsättning att förändra sin bransch.Kriterierna för att ett bolag ska kunna hamna på 33-listan är att bolaget bygger sin verksamhet på en teknisk innovation, inte är börsnoterat och att bolaget inte är äldre än 7 år vilket innebär att bolaget har startats 2008 eller senare. För att hamna på listan måste även bolaget vara verksamt i Sverige och bolag kan bara vara med på listan upp till tre gånger. Av årets bolag var 22 helt nya på listan.

LEAD har de senaste åren haft god representation av LEAD-bolag och alumner på 33-listan, förra året slogs det rekord med fem bolag på listan. Att i år ha med tre bolag som LEAD antingen jobbar med eller har jobbat med visar en stark representation på 33-listan och att det finns ett bra stöd för entreprenörskap och innovation i östgötaregionen.

– Vi känner givetvis en stor stolthet i att LEAD får vara delaktiga i bolagens resa och att vårt erbjudande attraherar Sveriges hetaste entreprenörer och deras bolag. Vi vet att många av våra alumner säger att de inte hade varit där de är idag om de inte hade varit på LEAD. Det är ett väldigt gott betyg, som gör att vi strävar efter att bli ännu bättre på att hjälpa entreprenörerna att bygga framgång i sina bolag, fortsätter Christian Berger

De tre bolagen

I en av de fyra regionfinalerna, som hölls i Linköping den 3 februari, vann Chargestorm och fick en plats direkt in på listan. ChargeStorm är ett cleantech-företag som utvecklar och säljer smarta laddlösningar och styrprogram för elbilsladdning. En av produkterna gör det möjligt att ladda åtta gånger fler bilar på en elbilsparkering utan att överbelasta elnätet.

Advanced MR Analytics, AMRA, har utvecklat en unik internetbaserad analystjänst för standardiserad mätning med magnetkamera av mängden fett och muskler. Vilket är av stor vikt vid bedömning av olika fetmarelaterade sjukdomar.

SenionLab har utvecklat marknadens mest exakta och stabila teknik för inomhuspositionering som förbättrar navigationsförmågan på platser där traditionella GPS system inte är tillgängliga.