För att tidiga affärsidéer och forskning ska förverkligas behövs personer som vågar ta sig an dem och driva dem framåt. Hur utbildar vi framgångsrika företagsledare och entreprenörer som kan ta sig an dessa idéer och utveckla dem till starka tillväxtbolag? LEAD arbetar för att hjälpa entreprenörer driva på och utveckla affärsidéer genom traineeprogrammet Entrepreneurs in Residence som nu går av stapeln för fjärde året.
Entreprenörskapsprogrammet Entrepreneurs in Residence fokuserar på att matcha högteknologiska idéer med drivna personer, med förhoppningen att utveckla dem till framgångsrika, växande bolag. Programmet, som delfinansieras av Energimyndigheten, startades 2018 och sedan dess har LEAD anställt och utbildat 18 traineer inom entreprenörskap, ledarskap och affärsutveckling. Flertalet av dessa traineer har senare fortsatt sin resa på LEAD genom att bilda bolag av affärsidén de arbetade med under tiden som Entrepreneurs in Residence.
– Programmet ger möjlighet för personer som är nyfikna på startup-världen att testa sina vingar och utvecklas inom entreprenörskap och bolagsbyggande. Det skapar även förutsättningar för att bygga hållbara innovationer som på sikt kan utveckla Östergötland och bli en katalysator för såväl idéer som entreprenörer i regionen, säger Catharina Sandberg, vd på LEAD.
Ett exempel på detta är det Norrköpingsbaserade startup-bolaget Cellfion AB som efter avslutningen av programmet i våras har utvecklats och bildat bolag. Liam Hardey som arbetade med idén under programmets gång är numera vd för bolaget och driver det med stöd från forskare från KTH, LiU och RISE. Cellfion utvecklar och tillverkar biobaserade membran för användning i elektrokemisk energiomvandling och lagringsutrustning. Genom Cellfions teknik kan man förbättra enheter med ren energi för att bekämpa den stigande globala uppvärmningen.
– LEADs traineeprogram Entrepreneurs in Residence gav oss på Cellfion det förtroende och den förmåga som krävdes för att kunna ta det första steget mot att bygga ett skalbart bolag. Under programmet undersökte vi flera applikationsområden för tekniken och identifierade ett stort behov av ett nytt jon-selektivt membran, vilket ledde till grundandet av Cellfion AB. Vi är väldigt tacksamma för stödet från LEAD och för möjligheten att kunna delta i programmet. Det är en bra plats att kick-starta startup-resan och vi rekommenderar det varmt till andra entreprenörer där ute, säger Liam Hardey.
Ett annat exempel är det Linköpingsbaserade startup-bolaget MicroDri AB som drivs av Victor Borén och Markus Tornberg i samarbete med SAAB. Bolaget arbetar för att utveckla en ny metod för virkestorkning genom mikrovågsteknik, och startade som ett case i Entrepreneurs in Residence år 2019. Efter programmet deltog Victor och Markus dessutom i LEADs affärsutvecklingsprogram BootUp med bolaget, där de fick komplettera sina tidigare kunskaper med att djupdyka i validering av affärsmodellen.
Under sex månaders tid kommer nu fyra traineer att arbeta hårt med att verifiera och testa åtta nya tekniska idéer mot marknaden, och utvecklas till skickliga entreprenörer. Till sin hjälp har de LEADs metodik och verktyg, samt stöttning från LEADs erfarna affärscoacher. Idéerna är tekniska innovationer som plockats från bolag i regionen eller från forskning vid Linköpings universitet. Det är sedan upp till traineerna att verifiera och välja ut de mest lovande idéerna som så småningom kan utvecklas till att bli framgångsrika startup-bolag.