Den 24 april besökte vår affärscoach Charlotta Hartzell Techarenan Summit i Stockholm tillsammans med ungefär 4000 andra deltagare, i form av entreprenörer, politiker, investerare och tech-evangelister. Dagen bjöd på mycket nätverkande, mixat med pitchar från tech-startups och tillväxtbolag samt paneldiskussioner om allt från vikten av ledarskap vid stora förändringar till cybersäkerthet. Av alla pitchande bolag stod både LEAD-bolaget Skira, den digitala handelsplattformen för spannmål, och LEAD-alumnen Linkura, hjärtfrekvensmätning för ökad hälsa, på scen och talade om deras verksamheter och visioner.

Under en av paneldebatterna var ämnet Tap Into the Global Talent Pool med debattörer från både näringsliv och politik, med i panelen var bland annat Nyamko Sabuni från ÅF, Katarina Berg från Spotify och Centerpartistledaren Annie Lööf. Kompetensförsörjning är en stor utmaning för snabbt växande bolag och de pratade om hur man strategiskt jobbar med rekrytering för att kunna upprätthålla och utöka deras organisationer. Det är dags att inte enbart tänka kreativt när det kommer till rekrytering utan att även vara kreativa. Enligt Annie Lööf är det de innovativa och entreprenöriella personerna som gjort Sverige starkt och konkurrenskraftigt, och att mer resurser till kompetensförsörjning och bättre villkor för bolag samt anställda måste prioriteras för att inte halka efter.

Även om Techarenan Summit är en tävling för tech-startups och en plattform för bolag som utvecklar, förändrar och förnyar sin industri, låg fokus på hur vi måste arbeta politiskt för att identifierade utmaningar framöver. Den stora tyngd låg i behovet av fler bostäder för att kunna upprätthålla vår innovationskonkurrenskraft och behålla samt rekrytera internationella talanger. Hur Sverige måste ha en tydligare strategi för att bygga ett internationellt varumärke som kan attrahera talanger. Utöver det spelar universiteten i Sverige en stor roll gällande kunskap och källan till globala tillväxtbolag, trots att Jan Erik Solem, forskare samt grundare av Polar Rose och Mapillary, uttrycker att han ägnat för lång tid inom akademin.