Stefan Asplund tar sitt nästa steg i karriären och välkomnas som ny Investment Manager på LiU Invest.

De senaste två åren har Stefan arbetat som affärscoach på LEAD, men det var redan för 19 år sedan som han kom i kontakt med LEAD för första gången. Genom åren har Stefan både drivit bolag som LEAD-medlem och han har dessutom varit LEAD-anställd en omgång tidigare. Stefan har alltså en lång erfarenhet av att vara entreprenör och bygga bolag samt att coacha startup-bolag med ursprung inom och utanför akademin.

Med start den 1 december kommer Stefan ansvara för att identifiera nya investeringsmöjligheter och som representant för en aktiv ägare i tidig fas skapa förutsättningar för att värdeutveckla de avknoppningar från LiU som LiU Invest investerar i.   

Som den tidiga investerare vi är, går vi ofta in som medgrundare vid starten av innovativa bolag med ursprung från LiU. Här passar Stefans gedigna operativa erfarenhet från såväl egna bolagsresor som hans långa erfarenhet som affärscoach vid LiUs företagsinkubator LEAD perfekt.

Johan Lilliecreutz, vd LiU Invest.

Stefan har sedan slutet av 90-talet varit engagerad i startup-världen i anslutning till LiU. Först som studententreprenör från LiU i ett flertal startups under dotcom-eran, senare som CTO/CPO i mjukvarubaserade B2B scaleups. Som vd för en Saab-avknoppning finns också erfarenheten att kommersialisera produktionsteknik i avancerade lättviktsmaterial för fordonsindustrin. Gemensamt för bolagsresorna är Stefans ansvar för kundnära produktutveckling och att kapitalanskaffning varit centralt för att accelerera utvecklingen av bolagen. Stefan kommer närmast från företagsinkubatorn LEAD där han bland annat haft rollen som affärscoach.     

Det känns väldigt inspirerande att från ett investmentperspektiv få arbeta för att LiU-avknoppningar snabbare når marknad och skapar nytta i samhället. Samtidigt som investeringarna bidrar till en värdeutveckling som över tid försörjer nya och fler start-ups från LiU med tidigt kapital, säger Stefan.

Om LiU Invest

LiU Invest investerar i bolag inriktade på att kommersialisera idéer och resultat som kan härledas till LiUs utbildning och forskning. Detta innebär att LiU Invest medverkar till att innovativa bolag med sin bas i verksamheten vid LiU kan utvecklas kommersiellt på sätt som tillför mervärden för LiU och stärker regionens attraktionskraft. LiU Invest är ett helägt dotterbolag till LiU Holding AB.

Vi på LEAD önskar Stefan all lycka till i nya rollen!