Riksbyggen testar ett nytt användningsområde, 3D-modeller från LEAD-alumnen Spotscale som underlättar vid till exempel ombyggnation av husen eller vid förnyelse av utemiljöer. Riksbyggen har tillsammans med Spotscale börjat ta fram 3D-modeller av bostadsrättsföreningar. 3D-bilderna blir skalenliga och visar exakt hur fastigheter och gårdar ser ut ur olika vinklar.

– I bilderna kan man sedan lägga till eller ta bort föremål. På ett mycket naturtroget sätt kan man därför exempelvis enkelt få svar på frågan hur husen skulle se ut om man la till balkonger. Eller hur gården kommer att se ut om ett eller flera stora träd plockas bort, berättar Göran Danling, processansvarig Teknisk Förvaltning på Riksbyggen.

3D-bilderna kan också användas för att beräkna ytan på taken eller på gräsmattorna vid upphandlingar. Bilderna skapas genom att en drönare försedd med kamera flyger över föreningen ett antal gånger och tar bilderna. Bilderna bakas sedan ihop till en 3D-modell. Genom att ange uppmätta mått på vissa delar, till exempel ett fönster eller en vägg, blir skalan och måttangivelser rättvisande på hela modellen..

– På Spotscale ser vi fram emot att vidareutveckla vårt koncept för drönar-3D inom fastighetsförvaltning tillsammans med ett innovativt fastighetsbolag som Riksbyggen. Det finns massor att göra framöver till exempel med fler sensorer ombord på drönaren och bildanalys, säger Katarina Nylander på Spotscale.

Så här kan en 3D modell se ut >>