SenionLab har i dagsläget installerat sitt system för inomhuspositionering i ett hundratal byggnader världen över, vilket ska jämföras med de tre byggnader som Apple initialt täcker med sin positioneringslösning som de lanserar i sitt nya operativsystem iOS8.
 

 

– Det är bra för utvecklingen i stort, många nya tjänster kommer snabbt att utvecklas kring inomhuspositionering vilket gagnar alla aktörer från byggnadsägare, app-utvecklingsföretag till användare. Men det är ett komplext problem och Apples presenterade lösning löser långt ifrån alla problem. Vi förväntar oss att detta leder till en ökad efterfrågan på våra produkter, säger David Törnqvist, teknikchef, SenionLab.

SenionLabs lösning för inomhuspositionering erbjöds först till Android under 2012 men har sedan 2013 även fungerat på både iPhones och iPads, exempelvis i några av Sydamerikas största köpcenter med tillhörande parkeringshus.

Apple har sedan flera år tillbaka försvårat för tredjepartstillverkare som SenionLab genom att gömma information om signalstyrkan från radiosignaler, t.ex. från WiFi. I iOS8 så slumpar man ut Media Access Control (MAC)-adresser – telefonernas ID-nummer – vilket gör att nätverket inte kan följa enskilda telefoner och på detta sätt erbjuda positioneringstjänster. SenionLab har redan en lösning där de använder egenutvecklade blåtandsenheter, något som företaget lanserade innan Apple annonserade konceptet med iBeacon 2013. Den patenterade lösningen som fusionerar telefonernas inbyggda rörelsesensorer med radiofyrar fungerar utmärkt även på iPhone eftersom signalstyrkan från iBeacon är tillgänglig, till skillnad från WiFi.

SenionLab står därför väl rustat att möta den förväntade ökade efterfrågan på lösningar för inomhuspositionering för alla smarta telefoner!

Referenslänk om iOS8

För mer information kontakta:

Christian Lundquist, VD SenionLab
Tel 0733-50 37 56
Christian.lundquist@senionlab.com