En lagspelare som siktar högt

Katarina Nyhammar älskar att få en riktigt bra idé i rullning. Ett tomt skrivbord, några givna förutsättningar och en önskan om stark utveckling, det triggar hennes entreprenörsådra. Hon är en lagspelare som vill bygga företag tillsammans med andra.

När Katarina blev kontaktad av affärscoachen Gunilla Åberg på LEAD och fick frågan om hon var intresserad av jobbet som VD på Schemagi väntade hon sitt andra barn. Bakom sig hade hon två företagsprocesser, där hon medverkat till utveckling och tillväxt. Först som projektledare för Skill och därefter som affärsområdeschef för Unik Resurs och även HR-chef/verksamhetsutvecklare för dess moderbolag Industrikompetens.

-Jag stod på en punkt i livet där jag var sugen på att gå vidare mot nya utmaningar, säger Katarina.

2011 anställdes Katarina som VD på Schemagi AB. Då hade barn nummer två i familjen gjort entré och just fyllt ett år.
– Jag ville visa att det går att göra en sådan här resa utan att man jobbar dygnet runt. Även min man Johan har ett krävande arbete men vi jobbar inte dygnet runt, någon av oss. Men vardagen kräver genomtänkta lösningar, jobbet finns i tankarna. Jag har nog alltid levt med mina jobb. Vår benhårda regel är att vi samlas och äter middag halvsex och umgås med barnen tills de lagt sig. Sen blir det oftast en stunds jobb för både Johan och mig. Det funkar bra.

Löser komplexa schemaläggningar

Schemagi, som vuxit fram ur Elina Rönnbergs och Torbjörn Larssons forskning vid Linköpings universitets matematiska institution, hade då Katarina klev in som VD varit registrerat som aktiebolag i ett år och var inne i LEADs process. 2010 tog Schemagi sina första steg på en kommersiell marknad.

-Det kändes oerhört lockande att kliva ombord i det läget. Här fanns en fantastisk och innovativ företagsidé med teknikhöjd och ett tydligt behov på marknaden. Det som väcker min passion är att få utveckla organisationer och människor. Att få lägga pussel som tar företag till nya höjder.

Jag tilltalades av det kompetenta teamet och den genuina och starka idén. Det handlade om avancerad teknik men inom ett område som jag kunde relatera till, säger Katarina.

Schemagis egenutvecklade programvara löser komplexa schemaläggningar, en svårknäckt och tidskrävande nöt inom framför allt vård och omsorg. Affärsidén vilar på avancerade matematiska datorberäkningar, som tar hänsyn till alla parametrar och det faktum att dessa parametrar dessutom ständigt varierar.

-Systemet tar med allt som har betydelse för en optimal schemaläggning, inte bara en handfull faktorer. Det gör affärsidén unik. Samtidigt blir utmaningen än större att få kunderna att inse systemets komplexitet, att göra dem medvetna om vad de får för pengarna. Vi tar schemaläggning till en ny nivå, tjänsten frigör tid som kan användas till annat än schemaläggning och det leder i sin tur till att kvaliteten inom vård och omsorg blir bättre eftersom resurserna utnyttjas bättre, säger Katarina.

Det som väcker min passion är att få utveckla organisationer och människor. Att få lägga pussel som tar företag till nya höjder.

– Katarina Nyhammar, VD på Schemagi

Finansiering ny erfarenhet

-Jag är bra på att styra upp idéer, tillsammans med andra. Jag greppar samband och fattar ofta rationella beslut. För mig är helheten viktigast. Jag är inte rädd att ta obekväma beslut om det krävs för att organisationen i stort ska må bra. Logik är viktigare än känsla för mig i det fallet, säger hon.

Prio ett för Katarina som nytillträdd vd blev att skala upp Schemagis tjänster och förstärka det affärsmässiga drivet i företaget. Hon gick in i ett företag med tre anställda.

-Jag hade i tidigare uppdrag jobbat mycket mot kommuner och landsting och hade bra koll på strukturer för upphandlingar. Det fick jag stor nytta av här. Att se samband och hitta lösningar som tar en organisation framåt, är det jag tycker är så givande. Nytt för mig var att skaffa fram finansiering så att bolaget kunde växa och nyanställa. Och det har gått vägen, Innovationsbron gick in som ägare i bolaget tidigt, redan 2011, berättar hon.

Nya finansiärer har tillkommit och antalet anställda har på tre år ökat till 15. Omsättningen ligger på fyra miljoner kronor.

-Vi har idag ett 70-tal kunder inom offentlig och privat vård och omsorg. Nu positionerar vi oss med analystjänster, simulering och verksamhetsutveckling kopplat till planering och schemaläggning. Vi riktar oss även mot andra segment än vård och omsorg, berättar Katarina.

Stolt varje dag

Med tanke på hur många branscher det finns som hanterar scheman för ett stort antal anställda, är Schemagi bara i början av sin utveckling, menar hon. Och förutsättningarna i bolaget är goda.

-Vi har haft lätt att knyta duktiga medarbetare till oss. Styrelse, ägare och det operativa gänget är ett dreamteam!

Schemagi har fått mycket publicitet och medial uppmärksamhet. Schemaläggning av personal är en fråga som engagerar.

-Den här välfärdsteknologin är nödvändig om vi ska kunna skapa den välfärd vi behöver. Ytterst är det en fråga om hur samhället hanterar sina resurser. Vi förbättrar arbetssituationen för de anställda inom omsorgen. Jag känner mig stolt över det vi gör, varje dag jag går till jobbet.