Innovationsbron investerar nu i EcoSpark, ett LEAD-företag som erbjuder en ny generation av vita LEDs som ger bästa ljuskvalitet till en bråkdel av dagens tillverkningskostnad. Dessutom behövs varken fosfor eller kvicksilver, vilket gör EcoSparks LEDs till ett miljövänligare val.

Ecospark flexible substrate

Bolagets affärsidé är att erbjuda en LED-teknologi som ger bästa ljuskvalitet och lägre kostnad per lumen, till den globala belysningsindustrin. Tekniken baseras på att växa nanotrådar av zinkoxid på billiga substrat såsom t ex glas, keramik eller böjbar plastfilm. Genom att styra denna process kan man justera ljusets egenskaper och tillverkningsprocessen lämpar sig väl för storskalig tillverkning på stora substrat vilket möjliggör låga tillverkningskostnader. Den patenterade tekniken ger ett varmvitt ljus med ett spektrum som liknar solljusets och är baserad på 10 års forskning av professor Magnus Willander och hans forskarteam vid Linköpings universitet.

”Behovet av att hitta alternativ till den snart helt förbjudna användningen av den vanliga glödlampan inom EU, är påtagligt. Vi bedömer att EcoSpark har en unik, prisvärd och miljövänlig teknik som kan vara med och konkurrera ut dagens lågenergilampor”, säger Fredrik Malmström, Investment Manager, Innovationsbron AB

EcoSpark arbetar nu med att utveckla en prototyp och för att sedan testa den i samarbete med potentiella kunder. Tekniken lämpar sig speciellt bra för belysningsapplikationer till butiker, varuhus och kontor där bästa färgåtergivning är av stor vikt. Redan idag finns det ett stort intresse för den unika nanotekniken bl a från USA.

Läs hela pressreleasen, klicka här