ReTreck utvecklar lösningar för att omvandla gödsel, som idag utgör en belastning, till en värdefull tillgång som energikälla och som stallströ. De har nu sålt sin produkt till en lantbrukare i Linköping, som blir den första i Sverige att använda ReTrecks produkt.

retreck-green-bedding_400x533Lantbrukaren Jacob Olai på Marås herrgård utanför Linköping, som är ReTrecks första svenska kund, har 650 mjölkkor och kostnaden för strömedel ligger mellan 1 000 och 1500 kr per ko. ReTrecks process bygger på att tillvarata de osmälta fibrerna från kornas foder. Genom att låta flytgödseln från korna passera en separator får man ett utmärkt strömedel och behöver inte längre lägga stora pengar på kutterspån.

– Med denna sk Green Bedding kan jag ge korna en mycket djupare och skönare bädd samtidigt som risken för spentramp och juverinflammationer minskar, säger Jakob Olai.

– Att sälja landets första separator för kogödsel är en fjäder i hatten för oss, säger ReTrecks vd Leif-Erik Törnblom. Överallt runt omkring oss finns gigantiska resurser som vi moderna människor struntar i att ta till vara på. Vi bedömer att marknaden för sådana här produkter är oerhört stor i Sverige.

Läs hela pressreleasen, klicka här