Pär Gunnars Risberg, vd Actiwave

LEAD-alumnen Actiwave, säljer det helägda dotterbolaget Opalum AB till Nasdaq-noterade Cirrus Logic Inc.

Förvärvet av det Svenska bolaget Opalum utökar Cirrus Logic strategiska position inom tekniklicensiering av ljudförbättringsmjukvara till mobiler, surfplattor, TV och bärbara datorer samtidigt som det skapar starka synergier med Cirrus Logics befintliga verksamhet. Opalums marknadsledande ljudteknik förbättrar ljudkvalitén och öppnar upp nya möjligheter för högtalare med extremt begränsat utrymme eller effektförbrukning. Intresset bland annat från mobiltelefontillverkare och konsumentelektronik har varit stort sedan Actiwave startade i Linköping 2007 och Opalum har licenserat den tekniska mjukvaran till bland annat kinesiska Xiaomi – världens tredje största mobiltelefontillverkare därutöver LG, Texas Instruments, och Oppo för att nämna några.

”Vi är mycket glada över att ha funnit en partner som gör det möjligt för oss att ytterligare förbättra ljudkvaliteten på mobila enheter. Cirrus ligger i framkant när det gäller ljudchip för mobiler och tillsammans med våra innovationer, som nu blivit en del av Cirrus Logic, kommer vi kunna ge miljontals konsumenter en bättre ljudupplevelse.” säger Pär Gunnars Risberg, VD på Opalum

Actiwave kommer att behålla dotterbolaget Opalum ApS och genom dem fortsätta sälja konsumentprodukter, bland annat deras designhögtalare under varumärket Opalum. Bolaget startades som en avknoppning från forskning vid Linköpings Universitet, och kombinerar kunnande om akustik och människans hörsel med banbrytande digital ljudforskning. I starten av bolaget var Actiwave ett medlemsbolag på LEAD och fick stöd från Linköpings universitets innovationssystem.

”Det stöd som bolaget och jag som entreprenör fick under de 3 första åren var ovärderligt. Jag tror inte att bolaget hade funnits idag om det inte hade varit för den support med kunskaper och kontakter som jag fick via LEAD” säger Pär Gunnars Risberg.

”Det är fantastiskt att följa en alumn som Actiwave och vi vet hur mycket hårt arbete det ligger bakom företaget” säger Christan Berger, VD på LEAD.