LEAD alumnen Neo4j (tidigare Neo technology) tar in över 730 miljoner SEK i en nyligen avslutat finansieringsrunda.

Denna serie E-runda leddes av One Peak Partners och Morgan Stanley Expansion Capital, och inkluderar även investeringar från de befintliga investerarna Creandum, Eight Roads och Greenbridge Partners. Sedan företaget grundades 2007 har Neo4j tagit in totalt USD 160 miljoner i riskkapital – den största sammanlagda investeringen i ett grafdatabasbolag någonsin.

Emil Eifrem, VD och en av grundarna av Neo4j, välkomnar bolagets nya investerare One Peak Partners and Morgan Stanley Expansion Capital:

“Jag är otroligt stolt över vad Neo4j har uträttat”, säger Eifrem. “Vi har tagit grafdatabaser från att vara en idé, till att vara en produkt, och har nu en plattform som tillfredsställer affärskritiska behov för världens ledande banker, telekomoperatörer, detaljhandel, teknikbolag, biltillverkare och logistikjättar. Den här finansieringsrundan kommer att ge oss de resurser som behövs för att förse nuvarande och framtida kunder med den främsta grafplattformen för att utnyttja sin data för AI”, avslutar han.

Den finansiering som offentliggörs i dag möjliggör för Neo4j att skapa fortsatt framgång för sina användare genom grafdrivna tillämpningar, samtidigt som de kan öka investeringarna i bolagets flaggskeppsprodukt: en grafplattform som stödjer tillämpningar såsom artificiell intelligens (AI) och system för maskininlärning (ML).

Johan Brenner är General Partner på det svenska riskkapitalbolaget Creandum som var första externa investerare i Spotify och som har gjort investeringar i flera andra framgångsrika svenska startups såsom IZettle, Kry och Klarna. Creandum investerade tidigt i Neo4js i samband med bolagets C-runda 2015 deltar även i den serie E-runda som offentliggörs i dag. Han kommenterar:

“Neo4j är ett av de allra mest framgångsrika företag med inriktning mot enterprise software som startats i Sverige sedan Qlik, och är ledare av utvecklingen i hur komplex, länkad data driver fram nästa generations affärsapplikationer och tillämpningar,” säger han. “Vi ser en stor potential för grafdatabasteknik som verktyg för att stärka AI och andra lärande applikationer genom att hantera datat i sitt sammanhang. Neo4j är det enda företag som har det tekniska kunnandet och insikten om kundernas behov, som krävs för att framgångsrikt kunna leda utvecklingen av grafdriven AI,” säger Johan Brenner.

Neo4j är världens mest använda grafdatabas. Den finns hos över 75 % av bolagen på Fortune 100-listan, bland andra Volvo, AstraZeneca, eBay, UBS, Walmart, Adobe och Orange. Neo4js ledarskap i kategorin har attraherat ett växande ekosystem av ledande systemintegratörer som Capgemini och EY, molntjänstleverantörer som Amazon Web Services, Google Cloud Platform och Microsoft Azure, samt ett brett utbud av teknikbolag som erbjuder kostnadsfria verktyg för visualisering, dataintegration och dataanalys.

Den ledande global forsknings- och rådgivningsfirman Forrester Research framhåller Neo4js ledande position på marknaden för grafdatabasteknologi: “Neo4j fortsätter att dominera på marknaden för grafdatabaser”, konstaterar de.

“Neo4j lanserade version 1.0 av sin open source-grafdatabas 2010 och har sedan dess fortsatt leverera innovativ vidareutveckling av produkten. Neo4j används idag av flera av världens största företag, i ett stort antal industrier, t.ex. tekniksektorn, resesektorn, finansmarknaden, detaljhandeln, telekomindustrin och den offentliga sektorn” (Källa: Vendor Landscape: Graph Databases, Forrester Research, Inc., October 6, 2017).

Besök Emil Eifrems blogg för mer information om Neo4js finansieringsrunda och vad den betyder för bolagets kunder, för utvecklarcommunityn och databasindustrin.