Memoto, företaget bakom den frimärkesstora automatiska kameran, smyglanserade nyligen en dokumentärfilm om fenomenet ”lifelogging”. Två filmstudenter skickades ut i världen för att ta reda på hur lifelogging kommer att förändra hur vi minns våra liv, hur vi tar hand om vår hälsa och om det finns några faror med att dokumentera sitt liv. Dokumentärfilmen Lifeloggers släpptes till utvalda tittare på Lifeloggersmovie.com i april. 14 maj har den premiär på Bio Rio.
 

Den 25 minuter korta dokumentärfilmen visar vad som väntar när allt fler av oss spårar och sparar våra liv. Bland de intervjuade fanns världsberömda forskare och entreprenörer, men även vanliga entusiaster. En svensk är med i filmen: trendspanaren Mats Olsson på analysföretaget Kairos Future.

Filmen spelades in av Amanda Alm och Ville Bloom, två studenter från Medieskolan i Stockholm. De ägnade sex veckor under sommaren 2012 åt att resa jorden runt och träffa pionjärer, entreprenörer och användare av lifelogging-tjänster. Frågan som de ställde var: ”hur kommer lifelogging att förändra våra liv”?

– Vi visste ingenting om ”lifelogging” men vi förstod snabbt att det är en trend som kommer påverka oss alla, säger Amanda Alm. Det var väldigt spännande att få träffa människor som Gordon Bell och Steve Mann som mer eller mindre har uppfunnit ett helt nytt sätt att dokumentera människors liv. Det som de hade att berätta om framtiden var fascinerande.

– Memoto är en del av den här trenden och vi ville lyssna på vad andra människor, som varit aktiva lifeloggare i åratal, tänker om framtiden. Istället för att bara maila och fråga och behålla svaren för oss själva bestämde vi oss för att träffa dem personligen. Och när vi ändå träffade de kunde vi lika gärna filma mötet och låta fler ta del av deras svar, förklarar Martin Källlström, vd och grundare av Memoto.

Den 14 maj kl 18 har Lifeloggers premiär på Bio Rio i Hornstull i Stockholm. Då kommer besökarna även få en djupare inblick i arbetet bakom filmen och ställa frågor till producenterna och några av de medverkande. Inträdet är gratis men det är först till kvarn som gäller. Anmälan sker på memoto.eventbrite.com. Filmen kommer göras tillgänglig gratis för alla på Lifeloggersmovie.com den 28 maj.

Läs mer om Memoto här

Se trailer här