LEAD expanderar i en rasande takt, och vår senaste tillskott är Matilda Olstorpe som satte foten på LEAD i mitten av januari. Med gedigen erfarenhet från både forsknings- och entreprenörsvärlden kommer Matilda att göra ovärderliga insatser för våra bolag.

Med fokus på tidiga idéer kommer Matilda att bland annat stötta forskare som ligger i process att omvandla sina forskningsresultat till nya produkter och tjänster. Som Söderköpingsbo kommer Matildas främsta placering vara i Norrköping. Genom sin närvaro kommer hon kunna utveckla kontaktnätet och attrahera fler innovativa bolag.

Varmt välkommen till LEAD, hur känns det?

Det känns mycket bra. Det ska bli jättekul att coacha bolag och arbeta för att skapa bra förutsättningar för startups och innovation.

Berätta om dig själv!

Jag bor i Söderköping med sambo, 2 barn, hundar, katter och ett gäng dvärgkochiner. Det har varit många hästar genom åren men vi sålde vår senaste pärla i december. Så nu byter jag ut hästkrafter till mountainbike. Fiskar gärna! Flugfiske i norrländska älvar är oslagbart. Eller från kajak i någon sjö runt om i landet. 

Berätta lite om vad du har arbetat med tidigare.

Närmst kommer jag från en roll som Innovationsledare hos ett bolag inom återvinningsbranschen och de gröna näringarna med fokus cirkulär ekonomi. Jag har en bakgrund som agronom, doktorerat i mikrobiologi med fokus på fodermedelsmikrobiologi, biokontroll, enzymatiska aktiviteter och fermentering. Min post doc gjorde jag främst i Kamerun inom biokontroll, men jag har även jobbat i Vietnam, Kambodja, Burkina Faso och Thailand med riktning mot vattenbruk.

Jag är docent i mikrobiologi med inriktning mot singelcell proteins som foderkomponent och vattenrening inom vattenbruk. Jag har drivit forskningsidéer till bolag och är väl insatt i dess utmaningar, men också kicken det ger när man når milstolparna på väg mot målet.

Vid sidan om driver jag en startup inom blåbioekonomi, HÅVA, där vi ska sätta upp en landbaserad marinodling av hållbara jätteräkor. Från mina tidigare roller ha jag fått kunskaper och erfarenheter inom tillstånd och regelverk, produktion, produktutveckling, försäljning, förhandling, avtal, bolagsutveckling och teamutveckling.

Jag har alltid haft ett ben i forskningen och ett i entreprenörsvärlden. Att jobba på LEAD ger möjligheten att knyta ihop säcken. Jag kan använda min erfarenhet från två världar för att coacha andra att nå sina mål.

Matilda Olstorpe

Vad drivs du mest av i ditt arbete?

Jag drivs av utveckling – att få idéer att ta form och se människor växa i sina roller. Jag är mycket målorienterad, och att hitta vägar tillsammans för att nå målet är både givande och ger samtidigt möjlighet att fortsätta utvecklas.

Några avslutande ord?

Forskning och utveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag ser verkligen fram emot att få jobba med alla nya kollegor och bolags ideer.

Vi ser fram emot den positiva påverkan och nya möjligheter som Matilda kommer att bidra med i vårt team. Varmt välkommen till LEAD, Matilda!