LEAD-alumnen LunaMicro har tilldelats Techtextils Innovationspris 2024 i kategorin "Ny Teknik". Företaget är framstående inom utvecklingen av aktiv fukthetsreglering, en teknologi som är avsedd för nästa generation av smarta textilier. Deras mjuka och flexibla textilpump är designad för att effektivt transportera bort fukt, som den svett som genereras under fysisk aktivitet i sport-, arbets- och skyddskläder. Priset bekräftar den stora potentialen i LunaMicros teknik och erkänner deras engagemang för att driva gränserna för teknisk innovation inom textilindustrin

LunaMicro kommer att tilldelas priset under Techtextils mässa i Frankfurt, den 23e april 2024, där den patenterade teknologi också kommer visas upp. Juryn består av internationella experter från olika områden inom textilindustrin och deras motivering framhåller LunaMicros innovativa tillvägagångssätt för fukthantering som den främsta motivering till varför de tilldelas priset. Dr. Jan Laperre, Chef för Centexbel och jurymedlem för Techtextil Innovationspris säger:

“Vi anser att LunaMicros teknik driver utvecklingen av smarta textilier ännu ett steg framåt och att den har stor potential inom olika applikationsområden”

LunaMicros patenterade teknologin kan dramatiskt förbättra prestandan och hållbarheten av vattentäta kläder och utrustning. I jämförelse med passiva membran som normalt används idag avlägsnar LunaMicros teknik fukt även när omgivningen är våt eller har hög luftfuktighet och tillåter att över 80% av plagget kan tillverkas i återvinningsbara material såsom naturgummi eller polyester. Dessutom minskar tekniken beroendet av miljöskadliga “evighetskemikalier” såsom halogenerade polymerer eller PFAS.

“Vi är hedrade och mycket glada över att Techtextil uppmärksammar vårt arbete inom textilindustrin genom att tilldela vår textilpump detta Innovationspris. Detta understryker unikheten i vår produkt och potentialen i att kombinera toppmodern teknik med textila produkter. Vår teknik erbjuder banbrytande aktiv fuktreglering, förbättrar användarsäkerheten och komforten, samtidigt som den främjar hållbarhet genom att minska beroendet av skadliga ‘evighetskemikalier’”, säger VD:n och grundaren Nate Robinson om utmärkelsen.