LEAD-alumnen Ligna Energy blir den första mottagaren av Norrköping Tech Award, ett pris instiftat av Norrköping Science Park i samarbete med Stadium, Holmen Paper, HiQ, Voyado, Optiplan, Interspectral och Gaia. Priset hyllar organisationer vars lösningar representerar nytänkande och potentialen med teknik.

”Vi har otroligt engagerade företag i vår stad som vill lyfta fram Norrköping som den teknikstad vi faktiskt är, och samtidigt inspirera till ännu mer kreativitet och nytänkande,” säger Jonas Nilson, VD för Norrköping Science Park.

Under hösten har nomineringar till Norrköping Tech Award ägt rum. Man har kunnat nominera organisationer i alla storlekar och stadier, förutsatt att de har sin bas i Norrköping och har en stark teknisk komponent i sina lösningar med positiv inverkan på samhället. Prisets mål är att öka medvetenheten och bidra till att profilera Norrköping som en attraktiv miljö för teknisk talang.

Det var den 9 november på Innovation Day i Flygeln i Norrköping som Jonas Nilson delade ut priset tillsammans med representanter från juryn. Peter Ringstad, VD på Ligna Energy, tog emot priset och uttryckte sin stolthet över att vara en del av Norrköping.

Juryn som utsåg vinnaren bestod av Peter Dahlén, teknisk direktör på Holmen Paper; Isabelle Hachette, VD för Interspectral; Catharina Sandberg, VD för LEAD; Lisa Lindgren, VD för Visualiseringscenter C; Martin Rantzer, chef för institutionen för teknik och naturvetenskap vid Linköpings universitet; och Jonas Nilson, VD för Norrköping Science Park.

Motiveringen lyder (översatt från engelska):

Användningen av uppkopplade sensorer ökar över hela världen. Med hållbara material och innovativa produktionsmetoder möjliggör er teknologi en grön digital transformation och eliminerar behovet av batteribyte. Samtidigt ger ni naturens avfallströmmar ett nytt syfte. Ligna Energy är en ”Tech Changemaker” inom hållbar energiomställning med fokus på säkerhet både för människor och miljön.

Det är fantastiskt att vara en del av denna stad och att ta tillbaka industrin till Norrköping – men på ett innovativt sätt.

Peter Ringstad, VD på Ligna Energy

Statyetten är skapad av Disa Bennich, Norrköpingskonstnären som hämtat inspiration från naturen och bikupor. Skulpturen symboliserar de grundläggande byggstenarna inom teknik och innovation.

Ligna Energy har därmed satt ribban högt för framtida teknikinnovationer i staden och fortsätter att vara en drivkraft för förändring och utveckling. Vi på LEAD säger stort grattis, och vi ser fram emot kommande års Norrköping Tech Award.

År 2018 blev Ligna Energy medlemmar på LEAD, men bolaget har funnits sedan 2017 och är baserat på fler års forskning vid Linköpings universitet. Bolaget, med VD Peter Ringstad i spetsen, strävar efter att utveckla energilagringslösningar med sin produkt S-Power, som är både kostnadseffektiv och miljövänlig. I somras blev de LEAD-alumner.