Ligna Energy visar vägen för hållbar energilagring
I samband med att vårt samhälle digitaliseras allt mer, så kräver denna digitala förändring mycket energiförsörjning. Utan hållbara lösningar för energilagring kan detta sätta betydande press på vår planets begränsade resurser. LEAD-alumnen Ligna Energy erbjuder en kostnadseffektiv lösning för att revolutionera dagens energilagring – utan att tumma på hållbarheten.
Historien börjar i ett laboratorium på Linköpings Universitet 2017, när forskargruppen ‘Laboratory of Organic Electronics’ (LOE) tog ett fram ett nyskapande materialkoncept. Drivkraften var det problem som forskargruppen upptäckt – det behövdes en grön lösning för dagens allt mer energikrävande samhälle. Svaret var materialkonceptet lignin, vilket möjliggjorde lagring av energi i ett miljövänligt material. Snart tog även materialkonceptet sina första steg mot kommersialisering, och bolaget Ligna Energy skapades. Bara ett år efter att materialkonceptet tagit form, 2018, blev bolaget medlem hos LEAD. I spetsen av Ligna Energy finner vi även VD Peter Ringstad, som gick in i forskningsprojektet 2018 när det behövde den entreprenöriella drivkraften för att ta sig från forskning till kommersiellt bolag.
Historien fortsätter med att bolaget 2022 lanserade sin första produkt på marknaden, S-Power 1. Genom att stå bredvid skogsindustrierna restströmmar och plocka upp de material som annars går till spillo, kan Ligna Energy med S-Power 1 ta vara på resterna och stoppa in det i produkten. Beroende på var produkten ska appliceras i världen, kan Ligna Energy ibland även förlänga livslängden på produkten i sig med 2-3 gånger. Resultatet av deras forskning är detta – en unik och revolutionerande skogsbaserad superkompensator, ett batteri, som tänjer på gränserna inom avancerade material och deeptech. I LEADs podcast, StartupTalks, berättar Peter att “Vi vill bli en stor ledande producent av små energilager för drivning av elektronik”. Hållbarhetsaspekten är en viktig av del av Ligna Energys verksamhet, och Ringstad framhäver att det både handlar om produkten i sig och vad produkten bidrar till där den sitter. Materialets låga klimatpåverkan skiljer på så vis Ligna Energys teknik från andra energilager.
Vi vill bli en stor ledande producent av små energilager för drivning av elektronik
Peter Ringstad, VD
Ligna Energy gick under 2023 från att vara LEAD-bolag till att vara LEAD-alumn. Under utsparken på LEADs sommarfest fick de ta emot en guldsko, ett diplom och en guldklocka. Guldskon representerar det gyllene avtryck som bolaget gjort under den tid som de varit på LEAD, och markerar att de är redo att ta nästa steg på sin startup-resa. Peter satte punkt hos sin tid hos LEAD med att säga, ”LEAD har varit viktiga för mig som VD i arbetet att hitta en begriplig affär. Jag tycker speciellt fokus på hela värdekedjan – från material till kund – har varit central i affärsmodellen”. Men historien tar inte slut där, för Ligna Energy är därför ett blomstrande exempel på hur LEAD och Linköpings universitet har ett nära samarbete när det gäller att kommersialisera innovativa forskningsresultat i Östergötland. Tillsammans med Peters entreprenörskapsförmåga och att de blev LEAD-medlemmar tidigt i processen underlättades bolagsresan från labb till marknad. Under Ligna Energys tid hos LEAD har de bland fått hjälp och stöttning med affärsplan, nätverk och marknadsverifiering. Efter utsparken har de idag kontor och tillverkning i Norrköpings industrilandskap, i Home of Organic and Printed Electronics (HOPE).
Under hösten 2023 landade Ligna Energy en finansiering på 10 miljoner kronor, ett kapital som kommer att bana vägen för att skala upp till volymproduktion av hållbar energilagring till slutet av 2024. Med kapitalet kommer bolaget att till hösten kunna lansera deras andra produkt, S-Power 2. Finansieringen tyder på den framgång och potential som vi på LEAD sett i bolaget sedan starten och vi är otroligt stolta att ha varit med på Ligna Energys bolagsresa. Vi på LEAD vet att Ligna Energy har en lång väg kvar i sin historia, och vi ser fram emot att se vart den leder.