Lifee Skapapriset 2016Under fredagen den 9 september tilldelades LEAD-bolaget Lifee det regionala SKAPA-priset som Framtidens Innovatör på slottet i Linköping. Priset har som mål att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling och lanserades under 2011.

Vinnaren i Östergötland blev Hanna Johansson, Patrik Jutterström, Niklas Wigertz Danielsson och Henning Hall med Lifee AB, som uppmuntrar barn och ungdomar till fysisk aktivitet.

Så här beskriver Lifee sig själva:

Barn både behöver och vill röra på sig men alltför ofta fastnar de i fysiskt stillasittande inomhus framför en dataskärm i en simulerad värld. Det leder ofta till oro hos föräldrarna, restriktioner och konflikter. Med aktivitetsarmbandet Lifee vill vi göra det roligt för barnen att röra på sig igen. Barnen får chansen att upptäcka världen bortom skärmen men med signaler som de känner igen från spelvärlden. Med hjälp av enkla LED-lampor uppmuntras och motiveras barnen till rörelse på ett lekfullt sätt. Lifee signalerar när barnen är aktiva och de samlar aktivitetspoäng utan att räkna vare sig kalorier eller steg.

Utdrag ur juryns motivering:

”Genom att kombinera tekniska lösningar och digital gamification har Lifee tagit fram ett system för att få barn och ungdomar att vilja röra på sig mer. Med samma logik som får barn att fastna framför skärmen skapas en motivation för att röra på sig – på ett mycket lekfullt och bejakande sätt. Lifee-teamet har på ett exemplariskt sätt varit ute i användargruppen för att testa och utveckla sina idéer genom hela utvecklingsprocessen. När de nu rör sig mot en färdig produkt har vi stor tro på deras potential och möjlighet att förverkliga sina idéer.”

Skapapriset är landets största och mest prestigefyllda innovationspris och delas ut av SKAPA, en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985. Alla regionala vinnare går vidare till den nationella prisutdelningen under innovationsgalan i Stockholm i november. En nationell jury fram tre nationella vinnare, som får 75 000, 50 000 respektive 25 000 kronor, av de 24 länsfinalisterna.

Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.