LEAD-bolaget Epishine blev vinnare av NyTeknik och Affärsvärldens regionala final i Linköping, där tre bolag tävlade om en plats på den prestigefulla 33-listan. Epishine utvecklar organiska, energieffektiva och metallfria solceller och vann en plats till årets 33-lista.

Epishine är en avknoppning från forskningen på organiska solceller vid Linköpings Universitet. Tekniken har verkat lovande länge, och nu har Epishine lyckats kommersialisera resultaten. Bolaget grundades under 2016, och efter stöd från Liu Innovation blev de antagna till LEAD under hösten förra året. I dagsläget finns två tillämpningar som är lämpliga: strömförsörjning av uppkopplade Internet of Things-prylar och solceller på den afrikanska marknaden.

– Det känns fantastiskt! Att hamna på 33-listan är en viktig bekräftelse på att den tekniken som vi utvecklar verkligen har potential, säger vdn Mattias Josephson till Ny Teknik på tisdagskvällen.

I regionsfinalen mötte Epishine LEAD-bolagen Linkura och Voysys, som fortfarande har chansen att knipa en plats på 33-listan vid finalen i Stockholm den 4 april. Linkura är också en avknoppning från LiU och de kartlägger stress med hjälp av en ekg-mätare och mjukvara. Voysys utvecklar mjukvara för livesändningar i VR, till exempel för e-sportsmästerskap.

Läs artikeln i NyTeknik >>