Invisense vinnare på NordbyggLEAD-bolaget Invisense är vinnare av Nordbyggs Guldmedalj – priset för bästa produktnyhet inom byggsektorn, som delades ut under Årets Bygge.

Varje år presenterar tidningen Byggindustrin cirka 100 produkter som är med och tävlar om Nordbyggs Guldmedalj för bästa produktnyhet. Utmärkelsen är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin, Svensk Byggtjänst och Nordbygg.

Bland alla produktnyheter som vi har skrivit om under året väljs tio finalister ut. Läsarna får rösta på sin favorit. Därefter tar en expertjury från de tre arrangörerna av priset vid och utser segraren.

– Det här var ”fuktansvärt” roligt, säger Ludvig Mårtensson, key account manager på Invisense.

Årets vinnare är Invisense som ligger bakom en innovation som används för att mäta fukt på ett nydanande sätt. Tunna passiva sensorer håller koll på den relativa fuktigheten i byggnadskonstruktioner. Den patenterade tekniken är trådlös. Data sparas i Invisense molntjänst och skapar mätdata för analys av fuktutveckling i byggkonstruktioner. Invisense produkter har utvecklats vid Printed Electronics Arena i Norrköping i ett samarbete med Linköpings universitet och Rise Acreo.

Juryns motivering:

 ”Tack vare Invisenses innovation kan fastighetsägare nu effektivt upptäcka fuktskador och ringa in omfattningen – utan att göra åverkan på konstruktionen. De passiva sensorerna som ingår i systemet är hållbara ur alla perspektiv. Molntjänsten för analys av mätdata ger förutsättningar för snabba och korrekta insatser vid fuktskador – vilket kan minimera kostnader och rädda stora värden.”