Actiwave AB, ett bolag som har utvecklat en algoritm som väsentligt förbättrar ljudåtergivningen i högtalarsystem, har tagit in 15 miljoner kronor i en nyemission. Kapitalet kommer att möjliggöra såväl lansering av det egna högtalarsystemet Opalum samt licensiering av Actiwave-teknologin till tillverkare av konsumentelektronik. Finansieringen leddes av SEB Venture Capital, övriga investerare är ägare och amerikanska affärsänglar.
 

Actiwave logo news

Actiwave grundades 2007 och verksamheten bygger på en ljudalgoritm som utvecklats under många år på Linköpings universitet. Genom att analysera hur ett högtalarsystem låter kan Actiwaves algoritm användas för att anpassa ljudsignalen digitalt vilket möjliggör att även små och platta högtalare kan återge ett rikt och brett ljudspektrum. Tekniken lämpar sig speciellt bra för högtalare i konsumentelektronik såsom platt-TV, laptops, surfplattor och mobiler.

Bolaget har precis levererat de första högtalarna av sitt eget märke Opalum till återförsäljare i ett 20-tal länder. Man har också bildat ett dotterbolag i USA.

”Actiwave har lyckats utveckla en mycket innovativ teknologi som betydligt förbättrar ljudet i små och kompakta enheter vilket öppnar upp för en gigantisk marknad. Det är en stor utmaning att lotsa en innovation ända fram till ett kommersiellt välfungerande bolag, och vi är mycket imponerade över vad Pär och teamet har uppnått hittills. Nu ser vi fram emot en fortsatt framgångsrik utveckling av bolaget. Vi vill även passa på att tacka Innovationsbron som har varit en viktig partner i bolagets tidiga utvecklingsskede”, säger Ulf Lewander, Investment Manager på SEB Venture Capital, och David Sonnek, chef för teknikinvesteringar på SEB Venture Capital.

”Det här är en viktig milstolpe för oss. Det möjliggör inte bara en snabbare utveckling utan ger också bolaget en större trovärdighet tack vare en stark ägare i ryggen. Jag ser det också lite som en kvalitetsstämpel att en av landets mest välrenommerade riskkapitalister valt att investera i just oss, något som naturligtvis känns jättekul. Därför vill jag också tacka nya och befintliga finansiärer, Innovationsbron samt LEAD för deras fantastiska stöd som hjälpt oss fram till detta”, säger Pär Gunnars Risberg, vd och grundare för Actiwave.

Läs mer om SEB Venture Capital, klicka här