homeQ LogotypTisdagen den 1 november lanseras HomeQ i Linköping och Norrköping. HomeQ är en samlingsplats för hyresvärdar där du som bostadssökande enkelt kan se och söka efter lediga hyresrätter. Samtidigt använder systemet algoritmer för att ge hyresvärdar ett bättre beslutsunderlag och förenklar deras arbetsprocess.

– Om du ska köpa en bostad är du inte tvungen att gå in på olika mäklares hemsidor, du behöver bara gå in på en plats och söka. Så borde det fungera även för hyreslägenheter. Det är viktigt att inte göra en redan svår bostadsmarknad ännu svårare, därför lanserar vi HomeQ – en plats, massor med hyresvärdar, säger Hedi Kurda, vd på HomeQ.

I en vanlig stad idag finns mängder av hyresvärdar. Var och en har en egen webbplats och ett eget sätt att hyra ut lägenheter på. När du söker efter ditt nästa hem, måste du som sökande av hyresrätter oftast registrera dig på en rad olika hemsidor, regelbundet uppdatera din ansökan och bevaka alla dessa platser. Detta är onödigt och gör det svårare än vad det behöver vara. HomeQ gör det enklare för både hyresvärden och den sökande.

– Vi har över 100 lägenheter i regionen som kommer annonseras i omgångar när vi nu lanserar och det kommer att fyllas på med allt fler. Vi har bra partners av fastighetsägare i regionen som ser potentialen i HomeQ, bland annat D.Carnegie & Co, Fastighets AB LE Lundberg och Fastighets AB Balder för att nämna några. Vi gör den första lanseringen här i Östergötland, men vi kommer att lansera HomeQ även i andra regioner inom de närmaste månaderna, säger Hedi.

Idén om ett system som sammanför hyresgäster och hyresvärdar på ett smart sätt föddes i korridorerna på Linköpings Universitet där Ruben Das, Marcus Källstrand, Hedi Kurda och Alexander Yngve studerar. Efter att de lyckades samla in 10 000 namnunderskrifter på sin sida, genom att berätta om sin idé och allt fler hyresvärdar gav tummen upp så beslutade sig för att bygga ett bolag kring idén och har sedan 2016 varit medlemsbolag på företagsinkubatorn LEAD.