LEAD fortsätter att stärka teamet, och nu välkomnar vi två tillskott: Gunilla Åberg, en återvändande affärscoach med gedigen erfarenhet, och Jennie Ekbeck, en ny tillgång med spetskompetens inom Life Science.

Vi ville ta reda på mer om våra nya affärscoacher, Gunilla och Jennie, så vi bad dem att dela med sig av sina tankar och erfarenheter genom några frågor.

Välkommen tillbaka, Gunilla!
Tack. Det känns jättekul att vara tillbaka, även om jag varit iväg några år så har LEAD alltid haft en speciell plats i mitt hjärta.

Du har varit på LEAD tidigare, när var det?
Jag har tidigare jobbat som affärscoach på LEAD mellan 2010 och 2019, där jag haft möjligheten att möta många fantastiska entreprenörer och spännande ideér.

Vi vill veta mer om dig!
Jag bor i Linköping med man och har utflugna/halvutflugna barn. Jag gillar att umgås med familj och vänner och att resa. Vi spenderar också mycket tid vid vårt smultronställe vid kusten.

Gunilla Åberg

Berätta lite om vad du har arbetat med tidigare.
Närmast kommer jag från en roll som VD för Next, ett bolag där jag även är medgrundare och numera sitter i styrelsen. Next ett snabbväxande SaaS-bolag som erbjuder verksamhetssystem för bygg- och entreprenadbranschen. Idag finns Next i flera länder och har över 3000 kunder. De senaste 15 åren har jag jobbat med tillväxtbolag som investerare, i styrelser och som affärscoach. Dessförinnan har jag 20 år inom telekombranschen med olika ledande roller inom finans, marknad och affärsutveckling. 

Vad är det du kommer att arbeta med på LEAD?
Jag kommer gå in igen som affärscoach på deltid, och parallellt ha kvar mina styrelseuppdrag och engagemang som investerare i tillväxtbolag.

Vad var det som lockade med att jobba som affärscoach på LEAD?
LEAD har en unik verksamhet med en inspirerande miljö för nya idéer och ett grymt team med bred erfarenhet och engagemang för att utveckla bolag.  Vi ska vara stolta som har ett väl fungerande innovationssystem i regionen med teknik i framkant, samverkande aktörer och modiga entreprenörer.

Vad drivs du mest av i ditt arbete?
Att se människor och organisationer utvecklas, att få vara med och bidra till verksamheter som gör verklig skillnad för sina kunder. Jag drivs också av att jobba i sammanhang och med människor där man kan få och ge positiv energi, och hela tiden lära sig nytt.

Några avslutande ord?
Jag ser fram emot att träffa nya och gamla bekantskaper!


Varmt välkommen till LEAD Jennie, hur känns det?
Tack, jag har arbetat nära LEAD i min tidigare roll vilket har gjort att jag har lärt känna flera av de som arbetar där. Det känns jättekul att få coacha bolag och arbeta för att skapa bra förutsättningar för startups i Östergötland

Berätta om dig själv!
Jag är en positiv person som oftast ser halva glaset fullt och anser att inget är omöjligt, det kräver bara olika mycket tid och energi för att uppnå. Jag har förmågan att skapa ordning i kaos och plocka ner visioner till delmål och aktivitetsplaner. Mina barn brukar kalla mig Google, att om man frågar mig något så får man inte bara ett enkelt svar utan en hel föreläsning. Jag älskar kunskap och mycket av min fritid lägger jag på att lyssna på böcker och poddar. Två av mina favoritpoddar är ”Dumma människor” och ”Historiepodden”.

Jennie Ekbeck

När vi har semester så åker vi gärna till vårt paradis i fjällen eller hänger i stugan vid havet. Jag älskar människor och de ger mig massor med energi, men på semestern så älskar jag att bara ligga i en hängmatta och slappa. Om det hade varit hållbart att resa så hade jag gjort det mer. Mina drömresmål är att bara i varma källor på Nya Zeeland eller vandra till Machu Picchu i soluppgången.

Vad du har arbetat med tidigare?
Jag har de senaste 11åren varit vd för Umeå Biotech Incubator (UBI) som är en av Europas bästa spetsinkubatorer inom Life science. Innan det var jag vd för ett startups i 6år som utvecklade produkter inom livsmedel, diagnostik och medicinteknik. Anledningen till att jag blev inkubatorledare var att vi gjorde så många misstag i vårt startup och jag kände att jag hade velat haft ett annat stöd än det jag fick, så när den rollen blev ledig så sökte jag och byggde ett inkubatorstöd i världsklass.

Att vara i ett startup är som att köra 180km/h ner för en slingring alpväg med förbundna ögon. Det är ganska lätt att man åker över kanten. Coachens jobb är inte att ”rädda” eller driva bolagen utan coachens jobb är att öka bolagens förmåga att se hindren så att de kan hantera dem. Från mina tidigare roller ha jag fått kunskaper och erfarenheter inom produktion, produktutveckling, regelverk, hälsoekonomi, försäljning, förhandling, teamutveckling och strategiarbete. Jag är specialist på att vara generalist och genom mina nätverk kan jag hitta just de specialister som behövs inom många olika områden

Vad är det du kommer att arbeta med på LEAD?
Mitt fokus hos LEAD kommer ligga på affärscoaching främst mot de bolag som är inom Life science. Jag kommer även arbeta tillsammans med Tomas och utveckla av affärsstödet inom Life science.

Vad var det som lockade med att jobba som affärscoach på LEAD?
Jag tycker om att hjälpa till och det känns roligt att slippa vara verksamhetsledare och bara fokusera på coaching och verksamhetsutveckling. Jag ser framemot att få arbeta med alla kollegorna inom LEAD och få lära mig nya arbetssätt och områden.

Vad drivs du mest av i ditt arbete?
Jag älskar att bygga bolag och människor och inom en inkubator får man göra båda sakerna.

Några avslutande ord?
Det pirrar i kroppen av förväntan. Jag längtar tills jag får träffa er alla och börja jobba.

Vi på LEAD hälsar er båda varmt välkomna!