LEAD-bolaget ReTreck AB i Linköping vill förvandla gödsel till guld. För denna affärsidé belönades i dagarna firman med en finansiering på 300 000 kr från VINNOVA. ReTrecks idé bygger på att återanvända gödsel som strömedel och energi.
 

Leif-Erik Törnblom, vd på ReTreck– Problemet med de flesta stallar är att det är väldigt dyrt att ta hand om gödselhögen, berättar Leif-Erik Törnblom. Bönderna vill inte ha hästgödseln och i princip är det förbjudet att lämna den på deponi. Vår lösning innebär att stallägaren kan tjäna pengar på sin gödsel i stället för att betala för att bli av med den.

Leif-Erik äger ReTreck tillsammans med sin son Johan, civilingenjör, samt veterinären Mats Lilja-Ambuhm och industrimannen Hans-Eric Grane.

– ­Vi är en brokig samling med intresset och engagemanget för hästen som den gemensamma nämnaren. Vi bildade bolaget i augusti och vi tänker använda VINN NU-pengarna till att förfina och utveckla våra processer att ta hand om hästgödsel. LEAD har coachat oss sedan april i år och vi har fått en fantastisk hjälp att driva projektet framåt, säger journalisten och hästföretagaren Leif-Erik Törnblom.

Bakom VINN NU står VINNOVA och Energimyndigheten vars syfte är att underlätta för nystartade FoU-baserade företag att förbereda och tydliggöra tidiga, kommersiellt intressanta utvecklingsprojekt. På så sätt kan de utvecklas, finna en efterföljande finansiering och på sikt bli framgångsrika svenska företag.

För ytterligare information kontakta:
Leif Erik Törnblom, vd ReTreck
tel: 070-681 00 07