Med en lovande fotbollskarriär och studier i företagsledning i ryggsäcken sökte Liam Hardey till 2020 års traineeprogram Entrepreneurs in Residence. Där tog han sig an utmaningarna det innebar på ett inspirerande och engagerande sätt, och sedan programslutet driver han det innovativa bolaget Cellfion.
Vad gör Cellfion?
Cellfion gör det möjligt för nya energitillämpningar genom sin utveckling av ett biobaserat membran. Membranet fungerar som en komponent för olika delar inom ren energiteknik och används i storskalig energilagring, som batterier eller vätgasapplikationer. Det unika med produkten är att den, i jämförelse med sina fossilbaserade företrädare, är det första biobaserade membranet att kommersialiseras.
“Det är svårt att förklara och pitcha in vår produkt till personer som inte är insatta. Det är en av våra utmaningar, men vi jobbar med en komponent för clean energy kan man säga”, förklarar Liam Hardey.
Idén, som kommer från traineeprogrammets idéportfölj, är sprungen ur forskning från bland annat Linköpings Universitet. Utan att tveka berättar han att det känns bra. Det skapar en balans i bolaget och ger honom förmågan att se på tekniken och produkten på ett opartiskt sätt.
“Vi har forskarna som utvecklar membranen, sen har vi mig som kommer från affärsmarknadssidan och säger; nu tar vi fram en produkt och försöker bygga ett bolag. Det handlar inte bara om att producera och sälja, utan man måste bygga hela infrastrukturen.” säger Liam.
Hur kom du i kontakt med Entrepreneurs in Residence?
Minnet får honom att le. Han hade lite tur. På en rekryteringsmässa Liam spontant befann sig på träffade han representanter från LEAD. De pitchade in programmet för honom och han skickade in en ansökan. Vid det här laget hade Liam, som är född och uppvuxen i Storbritannien, bott i Sverige i nästan sex år men han berättar att hans svenska inte var vad den är idag. Att språkbarriären skulle hindra honom fanns dock inte på kartan. Redo att ta sig an nya utmaningar sökte han programmet och senare, när bitarna föll på plats, insåg han att han gjort helt rätt. Full av idéer och förväntan tog han sig an programmet med storm.
Att pröva sina vingar
Läskigt och nervöst. Det är orden Liam använder när han beskriver hur det kändes att starta Cellfion. Det var många beslut som skulle tas och allt skulle lira, men ganska snart stod det klart att han skulle ta rollen som vd. Vd vid 24. Liam berättar att titeln till en början kändes konstig, men idag är det en del av hans vardag. Han vaknar och går till jobbet, precis som alla andra. Nervositeten han kände tidigare lade sig snabbt. Det var inte lika farligt som han trott, en insikt som hjälpt honom att ta fler modiga beslut. Han berättar att han brukar tänka “vad är egentligen det värsta som kan hända?”.
Att Cellfion skulle drivas vidare var inte alltid en självklarhet. Under Entrepreneurs in Residence höll caset på att slopas. Tekniken var svår att förstå. Men strax innan casen skulle halveras hände något. Liam och de andra deltagarna insåg att Cellfion hade traction och de bestämde sig för att behålla idén. En dammlucka öppnades. Intresset ökade drastiskt och två månader senare kallade Liam till möte med aktieägare och idéägare och föreslog att de skulle starta bolag. Han är ödmjuk. Påpekar ännu en gång att det var tur som gjorde att det blev som det blev. Men bakom resultatet ligger en otrolig entreprenörsanda, modiga beslut och massor av hårt arbete.
Cellfion är ett praktexempel på att det inte alltid går som planerat, liksom en bra metafor för många bolagsresor. Entreprenörskap kräver flexibilitet och en stor portion kämparglöd.
Det gäller att inte ge sig. Liam ser tillbaka på Entrepreneurs in Residence och starten av Cellfion med glädje.
“Det är ett bevis på att det inte alltid går som planerat, och att det är den flexibiliteten som krävs. Men också att man inte ger sig för att något inte går som man tänkt. Det är en fantastisk upplevelse, och jag är jätteglad att vi fortsatte med Cellfion.”
LEADs bidrag
Liam är tacksam. Utan LEAD hade han inte upptäckt Cellfion. Han berättar att han fått lära sig massor om entreprenörskap och att bygga bolag, och ser det som en stor fördel att sitta hos LEAD. Kontorsmiljön är full av entreprenörer som besitter en mängd idéer, vilket skapar många intressanta diskussioner. Om en fråga dyker upp finns affärscoacherna nära till hands. Men Liam poängterar att det är viktigt att förstå att LEAD inte kommer göra jobbet åt dig. Som entreprenör ligger ett stort ansvar på dig. Du måste driva ditt bolag. Han tror att det ibland kan glömmas bort.
En utmanande bransch
Utmaningarna med att driva ett startup-bolag är många. Du vet aldrig vad som händer imorgon, om en vecka eller om en månad. Osäkerheten är tuff, men också det som Liam tycker är roligt med sitt jobb. Men det är svårt. Forskning har väldigt sällan en färdig teknik och det är både komplicerat och frustrerande att driva fram kommersialiserad forskning. Att driva en startup kräver med andra ord mycket ansvar och en stor mängd tålamod. Du börjar på noll och det gäller att inte ge upp.
“Jag tror inte det finns någon utbildning som kan förbereda någon för att kunna bli entreprenör, utan det handlar om att inte ge sig. Det är bara att fortsätta och se vad som händer och skapa sin egen tur. Ingen minns om du misslyckas”, säger Liam.
Målet är såklart att Cellfion ska växa. Liam pratar om att skala upp produkten och berättar om en pilotfabrik. Samtidigt vet han hur viktigt det är med ett starkt och välfungerande team, så rekrytering sker för fullt. Han vill bygga ett fantastiskt bolag och vet att han inte kan göra det själv. Teamet är viktigt.
Liam vet vad som måste göras och han är redo.