I hjärtat av Silicon Valley, där innovation blomstrar och drömmar förvandlas till verklighet, står Nordic Innovation House som en fyr för nordiska företag som strävar efter att göra sin stämpel på den amerikanska marknaden. I augusti åker Johanna Kästel över Atlanten för att påbörja sitt Junior Fellowship på Nordic Innovation House.
Johanna Kästel skulle lämna Linköping direkt efter studierna. Det var hennes plan under hela studietiden mellan 2016–2022 då hon studerade Civilingenjör i energi, miljö och management vid Linköpings Universitet. Men dörrar till nya möjligheter öppnades vilket gjorde att hon blev kvar. Kanske är det tack vare det som hon nu ska få resa till Paolo Alto för att ta del av innovationssystemet i USA.
Trainee på LEAD Entrepreneurs in Residence
En dörr som öppnades var möjligheten att jobba på Linköping Science Park som studentmedarbetare sitt sista år på universitetet. Det var den första kontakten med Linköpings innovationssystem och ett intresse väcktes. Johanna fick höra om LEADs entreprenörskapsprogram Entrepreneurs in Residence och hade hela tiden en baktanke om att söka det.
Att genomföra LEADs traineeprogram är det bästa beslutet jag tagit. Det har öppnat en ny värld av brinnande intresse som lett mig vägen till Nordic Innovation House.
Hösten 2022 var Johanna en av fem traineer på LEAD. Trainee-programmet, enligt Johanna, var det bästa beslutet hon någonsin tagit. Hon insåg vikten av personen bakom tekniken och betonade att ”allt handlar om människor”. Under programmet växte intresset för innovationssystemet som ett stödsystem för företagande. Efter trainee-programmet arbetade Johanna på hos en LEAD-alumn, men insåg att hennes verkliga intresse låg i innovationssystemet och stödsystem. Dörren till doktorandstudier öppnades, och Johanna hoppade på det tåget utan tvekan. ”Jag är en analytisk person som gillar övergripande perspektiv. Det passar mig bättre att analysera och göra skillnad hos innovativa bolag snarare än att vara anställd hos dem,” säger Johanna.
Doktorand inom cirkulära affärsmodeller
För bara en månad sedan började Johanna doktorera. Som doktorand på Linköpings universitet fördjupar hon sig nu i cirkulära affärsmodeller. Hon analyserar framgångsfaktorer och utmaningar, driven av en stark vilja att göra skillnad. Hennes mål: Att inspirera andra och bana vägen för en mer resurseffektiv framtid.
Nu tar Johannas resa en ny vändning. Genom Nordic Innovation House Fellowship kliver hon in i Silicon Valleys pulserande nav. Här ska Johanna spendera sex månader, omgiven av likasinnade innovatörer. Som Junior Fellow får hon en unik inblick i Silicon Valleys dynamiska ekosystem. Hon kommer att delta i workshops, knyta kontakter och bidra till Nordic Innovation Houses verksamhet. Samtidigt ska hon bedriva sin doktorandforskning, med fokus på en jämförande fallstudie mellan Sverige och USA.
Hennes förväntningar är höga. Hon ser fram emot att lära av Silicon Valleys kreativa kaos och att inspireras av nya idéer. Men hon är också ödmjuk inför utmaningen. Att navigera i den globala innovationsscenen kräver mod, flexibilitet och en stark vilja att lära.
Detta fellowship är möjligt med hjälp av Vinnova och finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse. Stipendiet riktar sig till unga personer som vill utveckla sin kompetens och förståelse för innovationssystemet i Silicon Valley, och därefter bidra till förnyelse och förstärkning av det svenska systemet.
Jag gillar inte att ha stora framtidsplaner. Då stänger man nog många dörrar som man inte vet att man vill öppna. Jag går igenom livet öppen för möjligheter.
Genom att ha klivit över tröskeln till många dörrar lämnar Johanna tillslut Linköping. Åtminstone i sex månader för Kalifornien. Men hon kommer att återvända och bli kvar i minst fem år för att göra klart sin doktorandforskning. Vi vet inte vilka dörrar som kommer öppnas framöver, men sak är säker: Johannas engagemang för cirkulära affärsmodeller kommer att göra skillnad för Sveriges innovationssystem.