Vad händer om man inte förstår hur snabb exponentiell teknikutveckling är? Fråga Facit, Nokia eller Kodak. Vad händer om man förstår Moores lag och warpeffekten? Fråga Bill Gates, Steve Jobs och Jeff Bezos.

 

Men att bara förstå teknikutvecklingen räcker inte, dess påverkan på samhället är minst lika viktig. Internet och digitaliseringen ger superkrafter till vanliga människor samtidigt som den släpper loss miljontals nya idéer runt om i världen. De som förstår både teknik- och samhällsförändringen är nästa makthavare, nästa miljardärer, nästa Gates, Jobs och Bezos.

Få platser har tydligare än Norrköping upplevt samhällsförändringar baserade på teknikskiften. I Industrilandskapet ser man skiftet från textilindustri, till tillverkningsindustri och idag universitet och flera mindre företag. Den erfarenheten är en stor fördel när allt mer handlar om att vara bra på att hantera stora förändringar.

Hur gör vi stora teknik- och samhällsförändringar till vår fördel?

Välkommen till en föreläsning och workshop där vi pratar om hur företagen i Norrköping kan ta tillvara den snabba teknikutvecklingen, för sin egen skull men också för Norrköpings. Hur gör vi stora teknik- och samhällsförändringar till vår fördel?

Vi kommer att gå igenom flera teknikområden, som blockkedjor, artificiell intelligens, AR & VR, självkörande fordon, solceller, rymd, med flera och i workshopen diskutera förutsättningar för dessa i Norrköping. Men inte minst skärningspunkten mellan dem, där de mest spännande nya utvecklingarna finns.

Vilka av dessa tekniker kan ha ett hem i Norrköping? Vad finns redan för förutsättningar, eller hur skapar vi dessa? Detta arbete kan inte stanna vid ett tillfälle utan istället är föreläsningen och workshopen inledningen på ett långsiktigt arbete där vi tillsammans utvecklar våra egna företag och samtidigt Norrköping.

Föreläsare och workshopledare: Mathias Sundin, Warp Institute