MyGizmo Therése Thard och Philip Nicander22-åriga Therése Thard och 24-åriga Philip Nicander är ett par. För tre år sedan, på väg till skidsemestern, kläckte de idéen som i dag hjälper över 300 hantverkare med sin administration. Senaste året har Norrköpingsföretagets resultat ökat med 1500 procent.

Philip växte upp med en pappa som är företagare i byggbranschen. Han hade cirka fem anställda som skulle rapportera in sina uppdrag. ”Vad står det på den här papperslappen?” var den ständigt återkommande kommentaren. En del skrev adress, andra kundens namn och någon ”det gula huset”. Philips mamma skötte administrationen. Det blev jobb sena kvällar och många helger för föräldrarna med att försöka reda ut allt.

–Det gjorde nog att jag blev väldigt självständig, säger Philip. Och där någonstans finns fröet till MyGizmos affärsidé, att förenkla tidsrapportering, fakturering och planering så att företagare får tid över till annat.

Therése kommer från en entreprenörsfamilj. Pappa Thomas har 30 års erfarenhet av att starta och utveckla techbolag. Philip såg Therése i toppstugan i Sälen för första gången. Han började direkt chatta med henne via en app. 2017 grundade de företaget tillsammans och nu är de på väg mot toppen, med ett företag som bygger på en app. Hon brinner för det här.

–Vi gör sådan fruktansvärt stor skillnad för de här bolagen. Det är ju småföretagarna som får det här landet att gå framåt. Om vi kan hjälpa de här hjältarna är det väldigt tillfredsställande. De säger till mig ”Nu kan jag skjutsa barnen till matchen” eller ”Nu får jag tid att ta mitt företag framåt”. Det känns fantastiskt! säger Therése.

Målet är att bli det mest använda projekthanteringssytemet bland små och mellanstora företag inom hantverks- och servicebranschen. MyGizmo har idag 12 moduler för bland annat leverantörsfakturor, fordon, dokument och resursplanering.

–Vi har redan marknadens mest användarvänliga system, nu ska vi fortsätta utveckla det och växa, säger Therése.

Enligt Tillväxtverket är hantverksbranschen den minst digitaliserade branschen i hela Sverige.

–Det finns ett uppdämt behov. I dag ställs allt större krav på struktur, har inte en hantverkare det blir det svårt att driva företag. Vi hjälper dem att få ordning och att slippa ha allt i huvudet. Med MyGizmo behöver de bara en smartphone, det är allt, säger Philip. Med både familjens och sin egen bakgrund som hantverkare borde han veta vad han pratar om.