chargestorm

Nu kommer elbilarna, och då behövs laddning. Norrköpingsföretaget Chargestorm knep den första platsen på årets 33-lista med sina smarta laddare och tjänster för elfordon.

Förra året tog elbilsförsäljningen fart i Sverige. Antalet laddbara fordon ökade med 146 procent till närmare 8 000. Det märks hos Chargestorm i Norrköping.

– Det är en markant skillnad. Nu finns en tydlig efterfrågan på laddare, säger Patrik Lindergren, vd och en av företagets grundare.

Chargestorm utvecklar och säljer både laddstolpar och olika styrprogram för elbilsladdning. En av produkterna gör det möjligt att ladda åtta gånger fler bilar på en elbilsparkering utan att överbelasta elnätet. Det tack vare en unik metod för lastbalansering.

– Vi styr laddningen och anpassar den till andra laster. I ett parkeringsgarage kan det handla om belysning och luftavfuktare. Det går också att prioritera vissa bilar, förklarar Patrik Lindergren.

I förra veckan vann Chargestorm den första av 33-listans fyra regionala finaler. Segern innebär att Chargestorm är det första företaget som säkrat en plats på Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över landets hetaste, unga teknikbolag.

– Det är en ära att komma med på listan och för oss har det redan lett till ökat tryck.

Både laddare och lastbalanserare kan kopplas till en webbportal. Via portalen kan den som sköter driften av laddstationerna övervaka och ta betalt av elbilskunderna.

Tillsammans med ett norskt företag har Chargestorm även utvecklat en mobilapp som kan kopplas till portalen. Bilägaren kan då styra och betala sin laddning med mobilen. Appen används redan av de flesta operatörerna i Norge.

– Norge är ett mycket mer moget elbilsland med en mer utbyggt infrastruktur. Vi kommer att se samma utveckling i Sverige, säger Patrik Lindergren.

Hittills har Chargestorm sålt omkring 2 000 laddpunkter i Sverige, Norge, Finland och Polen. Företaget har tio anställda och är på väg anställa ytterligare några personer.

I förra veckan hölls även en regional final i Umeå. Där kom den lokala juryn fram till att platsen på 33-listan skulle gå till Umeåbaserade Syndigate som utvecklar en plattform för att köpa och sälja redaktionellt material på ett nytt och effektivt sätt.