LEAD-bolaget Cellfion, firar sitt ettårsjubileum genom att säkra finansiering som kommer att möjliggöra nästa steg mot kommersialiseringen av världens första biobaserade membran.

Övergången till att ersätta fossila bränslen med förnybar, grön energi har gått i en enorm takt under det senaste decenniet. Expansionen av industrin för förnybar energi kommer dock inte utan sina utmaningar – särskilt när det gäller energilagring. Intermittent förnybar energi, som vind och sol, kräver ett sätt att lagra energin, eftersom solen inte alltid skiner och vinden inte alltid blåser. Snabbt framväxande teknologier i form av Redox Flow-batterier och vätgas kan ge den perfekta lösningen, där energi kan lagras och användas vid behov. Cellfion är här för att möjliggöra dessa lösningar och säkerställa hållbarhet med sina unika biobaserade membran.

Cellfions membrans unika egenskaper och råmaterial är det som skiljer dem åt på dagens marknad. Cellfions teknologi är gjord av den vanligaste biopolymeren på planeten, cellulosa, som härrör från trä. Genom att extrahera nanofibriller av cellulosa från trä och modifiera ytorna, kan fibrillerna göras till ark av membran som kan användas som den centrala komponenten i energilagrings- och omvandlingsapplikationer som Redox Flow-batterier och bränsleceller. Det faktum att Cellfions membran är tillverkat av skogsmaterial gör det inte bara hållbart, utan även giftfritt och säkert. Cellfions membran har även fördelen att vara både kostnadseffektivt och justerbart för att passa varje enhets unika specifikationer.

– Såvitt vi vet är vi det första företaget som arbetar för kommersialisering av biobaserade membran fritt från giftiga ämnen säger Liam Hardey, VD för Cellfion och Forbes 30s under 30 nominerad 2022.

Dagens kommersiella membran är ofta tillverkade av PFAS-baserade ämnen, ämnen som EU kommission kommer sätta restriktioner på under 2023. Med dessa restriktioner förväntas behovet av alternativa membran att växa massivt och Cellfion siktar på att ligga i framkant.

Cellfion kommer från 10 års forskning på KTH, Linköpings universitet och RISE. När man tar stegen från forskning till en kommersiell produkt är det viktigt att omge företaget med goda partners som är långsiktiga och tror på företagets uppdrag. Cellfion har nu säkrat en investering på 14 miljoner SEK från Almi Invest Green Tech, Voima Ventures, Klimatet Invest, LiU Invest och KTH Holding.

– Med vår investering i Cellfion driver vi utvecklingen av en ny lagringsteknik som möjliggör övergången till förnybara energikällor och därmed minskar utsläppen av växthusgaser, säger Karin Edström, investeringschef på Almi Invest GreenTech. Med sitt stabila biobaserade membran, som är både billigare och mer flexibelt än dagens kommersiella membran, har Cellfion en mycket god position att ta sig in på marknaden.

– Det här är vad deep tech-investeringar handlar om, att lösa stora problem som verkligen betyder något. Det finns enorma mängder energi som går förlorade från förnybara energikällor på grund av energilagringens begränsningar. Membran är av de mest avgörande komponenterna för att uppnå hög effektivitet. Med en ambition att ersätta giftiga och fossilbaserade membran är potentialen för Cellfion enorm. Dessutom gör den accelererande energikrisen efterfrågan på hållbara lösningar större än någonsin, och Cellfion har potential att bli ny marknadsledare, säger Jenny Engerfelt, investeringsdirektör på Voima Ventures.

Investeringen gör det möjligt för Cellfion att fortsätta utvecklingen mot att vara en skalbar tillverkare av hållbara membran. Under de kommande åren planerar företaget att utöka sitt team, börja sin snabba prototypframställning genom att arbeta med kunder och partners och fokusera på att få ut sin första produkt på marknaden.

Cellfions ambition är att skapa de mest innovativa, skalbara och hållbara materialen för gröna energienheter.

– Om industrin för ren energi ska bli hållbar måste vi se till att materialen vi använder också verkligen är hållbara, säger Magnus Wikström, Verkställande direktör i Cellfions styrelse.