CBot, som utvecklar mobila seende robotar för byggbranschen, tar in 3,2 miljoner kronor samtidigt som de tecknar ett lån med ALMI företagspartner på 2,6 mkr. Pengarna ska gå till att lansera och börja sälja den första versionen av en plattsättnings robot. Almi Invest, tillsammans med privata investerare och LiU Invest som är Linköpings Universitetsholdings investeringsfond Investerar i bolaget.

CBot har under flera års tid arbetat på att ta fram en unik plattform för mobila seende robotar och denna investering kommer att hjälpa oss att nå marknaden med vår unika teknologi, säger Fredrik Viksten, grundare och VD CBot.

CBot utvecklar intelligenta robotar för byggbranschen, som med hjälp av sensorer och smarta algoritmer ersätter stora delar av det manuella arbete som görs inom byggbranschen idag. Det manuella arbetet är både tungt och slitsamt, samtidigt som kvalitén i det som levereras är varierande och tidskrävande. Den första produkten lägger keramiska plattor på stora golvytor, till exempel stormarknader, gallerior och flygplatser, en produkt som har utvecklats i nära samarbete med blivande kunder.

Roboten styrs med avancerad mjukvara för datorseende, vilket gör att roboten ”ser” och förstår sin omgivning och kan därför räkna ut hur plattorna ska läggas för att ha en hög och jämn kvalité. CBot kommer vidareutveckla den fungerande prototypen till en färdig produkt, som kommer börja säljas under hösten 2017.

Läs artikeln om investeringen i DiDigital