Förra veckan gick startskottet för årets upplaga av Sommarmatchen, där 20 studenter under fem veckors tid arbetar med tio olika forskningsidéer. Syftet är att föra idéerna närmare kommersiellt gångbara produkter eller tjänster genom allt från kund- och marknadsverifiering till mjukvaruutveckling och produktdesign.

Sommarmatchen är en satsning från LEAD för att ge studenter vid Linköpings universitet en möjlighet till ett unikt sommarjobb där de får arbeta med ett antal forskningsprojekt. Årets projekt handlar om allt från tryckt elektronik till life science, och uppgifterna varierar från marknadsundersökningar till prototyputveckling. Fokus är att skapa sommarjobb som är givande för både studenternas utveckling och framtida karriär, samt att ge forskningsidén möjlighet till kommersialisering.

– Sommarmatchen är ett väldigt bra initiativ för att med hjälp av drivna studenter provtrycka forskaridéer ut mot marknaden. Genom programmet kan vi både få in drivna studenter till tidiga forskningscase, samtidigt som studenterna får veta mer om LEAD och startup-communityt som finns hos oss, säger Catharina Sandberg, vd på LEAD.

Estelle Lohm är en av studenterna som kommer att arbeta på ett projekt tillsammans med ytterligare en deltagare. Deras uppgift är att genomföra en kund- och marknadsverifiering, samt en eventuell prototyputveckling, för en antibakteriell ansiktsmask. Estelle ska påbörja sitt sista år på civilingenjörsutbildningen inom design och produktutveckling till hösten.

– Det känns jättespännande att ha börjat Sommarmatchen! Första intrycket efter första veckan är att det framför allt har varit härligt att man får vara kreativ och att det finns ett stort engagemang – både från LEAD, affärscoacher, och övriga “Sommarmatchare”. Mina förhoppningar är att få en större förståelse för marknadsverifiering, entreprenörskap, och självfallet bidra med insikter till forskningsteamet jag arbetar med, säger Estelle.

I ett coronaanpassat format fick studenterna träffas utomhus för att lära känna varandra bättre. Därefter följde ett flertal digitala föreläsningar innan det egna arbetet påbörjades. I slutet av augusti förväntas studenterna presentera sina resultat för respektive forskare.