Med lust att bygga allt

Tommy Johansson är entreprenören och tävlingsmänniskan som är inne på sin andra resa med startups. Tommy var med och grundade det tidigare kartbolaget C3 Technologies som blev en framgångsaga och som senare såldes till Apple år 2011. Den andra resan gör han nu med Amra, där han gick in som vd och delägare 2012. Han beskriver det själv som att han har arbetat på stora bolag och koncerner, via medelstora bolag och de senaste tio åren har han arbetat med små företag och startups.

Han kom från Västerås till Linköping 1976 i samband med studier i Industriell ekonomi vid Linköpings universitet. Han tog sin examen 1980 och började arbeta på Saab. Sedan dess har listan över företag han arbetat på blivit lång.

-Jag har i princip alltid arbetat inom IT-branschen. Min utbildning i både ekonomi och teknik har varit otroligt värdefull. Jag är generalist och vill ha helhetssyn i det jag gör. Söker hellre bredd än djup kunskap.

Att få vara en del i LEAD har varit väldigt positivt. Dels för att jag fick personlig utväxling genom att jag finns där i flera olika roller – som startupföretagare, investerare och som mentor. Ett annat skäl är att det är roligt och mycket stimulerande att jobba med drivna människor.

– Här träffar jag väldigt många smarta personer. Och – det tvingar mig att hålla tankeverksamheten igång, säger Tommy och ler.

Tommy gillar utmaningar och trivs bäst i operativ miljö, där han får arbeta med människor, skapa team och där det är långsiktighet som gäller. Att bygga och utveckla bolag stimulerar. AMRA är en avknoppning från forskning vid Linköpings universitet och CMIV (Center for Medical Image Science and Visualization). På AMRA mäter man volymen fett och muskler i kroppen, samtidigt som man kan visa var i kroppen fettet sitter. Det handlar om bildbehandling, 3D och programvaruutveckling. Bolagets kunder idag är sjukhus runt om i världen och man samarbetar bland annat med läkemedelsjätten Pfizer.

– Det är för mig som entreprenör både svårt och utmanande. Idag arbetar man med de främsta aktörerna i världen inom forskning och olika sjukhus och har varit trendsättare för en helt nya marknad. Med hjälp av AMRAs teknik har man tagit ner analystiden från flera timmar till 15 minuter.